Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

8 νεκροί σε θρησκευτική τελετή από ξαφνική πλημμύρα στην Ινδία

8 νεκροί σε θρησκευτική τελετή από ξαφνική πλημμύρα στην Ινδία

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ξαφνική πλημμύρα στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στην ανατολική Ινδία. Η πλημμύρα προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές, στο πιο πρόσφατο περιστατικό έντονων μουσώνων που ευθύνονται για καταστροφές σε διάφορες χώρες της νότιας Ασίας.

Από την πλημμύρα, περίπου 70 άνθρωποι διασώθηκαν από σωστικά συνεργεία, ενώ 13 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιφέρειας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, Μάμτα Μπανερτζί σε ανάρτησή του στο Twitter. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδία την περίοδο του μουσώνα (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλο και αυξάνονται της κλιματικής αλλαγής.

Το περιστατικό σημειώθηκε καθώς πιστοί βύθιζαν είδωλο της θεότητας Ντουργκά των Ινδουιστών στον ποταμό Μαλ στην περιοχή Τζαλπαϊγκούρι του κρατιδίου στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής.

Eπιπρόσθετο πακέτο αποζημίωσης ανακοίνωσε ο Ινδός πρωθυπουργός

«Οδύνη για το δυστύχημα στη διάρκεια της εορτής Ντουργκά Πούτζα στην Τζαλπαϊγκούρι, στη Δυτική Βεγγάλη. Συλλυπητήρια σε αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα», αναφέρει σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ανακοινώνοντας παράλληλα επιπρόσθετο πακέτο αποζημίωσης πέραν αυτής που θα δοθεί από την κυβέρνηση του κρατιδίου.

Σε ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα της Ινδίας έπεσε χθες, Τετάρτη, 128% περισσότερη βροχή από το σύνηθες αυτήν την περίοδο, ενώ σε ορισμένα μέρη υπολογίζεται ότι η βροχή έφτασε έως και τα 9 εκατοστά, σύμφωνα με την δημόσια Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας, η οποία έχει προβλέψει ισχυρές βροχοπτώσεις στην Δυτική Βεγγάλη και κοντινά της κρατίδια για τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες.

Νεκροί και καταστροφές από πλημμύρες και σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας

Χώρες της νότιας Ασίας έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες μεγάλο πλήγμα από τις καταρρακτώδεις βροχές κατά τη διάρκεια της φετινής εποχής των μουσώνων. Στο Πακιστάν οι ασυνήθιστα σφοδρές βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο τμήμα της χώρας προκάλεσαν πλημμύρες που βύθισαν μεγάλα τμήματά της κάτω από το νερό, ενώ στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 1.700 ανθρώπους. Η καταστροφή αυτή αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Στο Νεπάλ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η αδιάκοπη βροχή για δύο ημέρες έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης των υδάτων σε πολλά ποτάμια.

«Σημάναμε συναγερμό στους χωρικούς που ζουν κατά μήκος όχθεων ποταμών, να είναι σε επαγρύπνηση για πιθανές πλημμύρες και κατολισθήσεις (…) αλλά δεν τους ζητήσαμε ακόμη να απομακρυνθούν από τις εστίες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Περιορισμού Κινδύνου και Διαχείρισης Καταστροφών Ντιτζάν Μπχαταράι.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής φέτος τη ζωή τους στο Νεπάλ από ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στο γειτονικό Μπουτάν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση την περασμένη εβδομάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις