Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

9/11: Το συγκινητικό χάκα Νεοζηλανδών πυροσβεστών για τους συναδέλφους τους που χάθηκαν

9/11: Το συγκινητικό χάκα Νεοζηλανδών πυροσβεστών για τους συναδέλφους τους που χάθηκαν

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσαν πυροσβέστες από τη Νέα Ζηλανδία. Οι πυροσβέστες χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό χάκα προκειμένου να τιμήσουν τους συναδέλφους τους που έπεσαν στο καθήκον στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου που συγκλόνισε τον κόσμο όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα σβήσει από τη μνήμη όλων εκείνους που έπεσαν θύματα της πιο αιματηρής τρομοκρατικής ενέργειας της σύγχρονης ιστορίας. Έτσι, οι πυροσβέστες στη Νέα Ζηλανδία για να τιμήσουν εκείνους που έφτασαν πρώτοι στους Δίδυμους Πύργους και έπεσαν στο καθήκον χόρεψαν το χάκα εις μνήμην των πυροσβεστών που έδωσαν την ζωή τους για να σώσουν συμπολίτες τους.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο

Τι είναι το Χάκα

Το χάκα είναι ένα από τα πολλά είδη ομαδικού χορού ή παράστασης. Εκτελούνται διάφορα χάκα σε σχέση με την περίπτωση. Υπάρχουν χάκα τραγουδιού και χαράς, και πολεμικά χάκα. Υπάρχουν διάφορου τύποι πολεμικού χάκα – ένα που εκτελείται χωρίς όπλα, συνήθως για να εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά αισθήματα, είναι γνωστό ως “haka taparahi”. Ένα άλλο, το peruperu, εκτελείται με όπλα. Σε παλαιότερες εποχές, το περουπέρου εκελείτο πριν από τη μάχη. Σκοπός του ήταν να επικληθεί τον θεό του πολέμου και να προειδοποιήσει τους εχθρούς για τη μοίρα που τους περίμενε. Περιλάμβανε άγριες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες, το βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές, και το κούνημα των όπλων. Αν το χάκα δεν εκτελείτο με πλήρη ομοφωνία, αυτό θεωρείτο κακός οιωνός για τη μάχη. Συχνά οι πολεμιστές πήγαιναν γυμνοί στη μάχη, πέρα από μία πλεκτή από λινάτι ζώνη γύρω από τη μέση. Σκοπός των πολεμιστών ήταν να σκοτώσουν όλα τα μέλη από την εχθρική πολεμική ομάδα, ώστε να μην παραμείνει κανείς επιζών που να πάρει εκδίκηση. Στο σημερινό περιβάλλον ωστόσο, το χάκα εκτελείται ως σημάδι σεβασμού για εκλεκτούς επισκέπτες, ή για να εκφράσει την σημαντικότητα της περίστασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις