Κόσμος

Μάλτα: Αεροπειρατεία θρίλερ! Κρατούσαν ομήρους και ζητούσαν απελευθέρωση γιου του Καντάφι

- Δύο αεροπειρατές, οπαδοί του Καντάφι, ακινητοποίησαν επιβάτες και πλήρωμα αεροσκάφους της Afriqiyah Airways
- Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Λιβύη όταν οι αεροπειρατές απαίτησαν να πάνε στη Μάλτα
- Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση απελευθέρωσαν σταδιακά όλους τους ομήρους και συνελήφθησαν
- Είχαν απειλήσει να τινάξουν το αεροπλάνο στον αέρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Παραδόθηκαν μετά από πολύωρη αεροπειρατεία οι δύο υποστηρικτές του Καντάφι που είχαν καταλάβει αεροπλάνο της Afriqiyah Airways, όντας οπλισμένοι με χειροβομβίδες. Οι δύο άντρες είχαν επιτρέψει σε όλους τους επιβάτες εκτός από το πλήρωμα της πτήσης να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο, προκαλώντας ανησυχία πως θα ζητούσαν να απογειωθούν. Αφού αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, οι δύο αεροπειρατές βγήκαν από το αεροπλάνο και συνελήφθησαν από τις αρχές.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχαν επιτρέψει σε 25 γυναίκες και παιδιά να αφήσουν το αεροπλάνο και εν συνεχεία άλλους 40 επιβάτες. Οι μόνοι που είχαν απομείνει με τους αεροπειρατές ήταν το προσωπικό του αεροπλάνου της Libyan Afriqiyah Airways.

«Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τέθηκαν υπό κράτηση» έγραψε ο Μούσκατ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Oι δύο άνδρες φαίνεται πως είναι υποστηρικτές του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και ζητούν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, είπε λίγο νωρίτερα ένας υπουργός της κυβέρνησης της Λιβύης.

Κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τάχερ Σιάλα, πρόσθεσε πως οι αεροπειρατές θέλουν επιπλέον να ανακοινώσουν την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπέρ του Καντάφι.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, ο ένας από τους αεροπειρατές είχε εξέλθει για λίγα δευτερόλεπτα από το αεροσκάφος κραδαίνοντας την πράσινη σημαία της Λιβύης την εποχή του Καντάφι. Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Άλι Μίλαντ, μιλώντας στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο.

Το ιστορικό της αεροπειρατείας

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή ΜΜΕ, θέλουν τους δύο αγνώστους που έχουν καταλάβει το αεροπλάνο της Afriqiyah, να αναγκάζουν τον πιλότο ο οποίος προσπάθησε να το προσγειώσει στην Τρίπολη της Λιβύης, να κατευθυνθεί στη Μάλτα.

Οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν τους αεροπειρατές να κρατούν στα χέρια τους, χειροβομβίδες, κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το πως κατάφεραν να τις βάλουν μέσα στο αεροσκάφος, περνώντας μια σειρά ελέγχων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα που διατυπώθηκε από τους αεροπειρατές ήταν η απελευθέρωση του γιου του Καντάφι. Λίγο πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδας, οι αεροπειρατές άνοιξαν την πόρτα του αεροπλάνου και άφησαν κάποιους από τους ομήρους, να φύγουν. Πιθανότατα πρόκειται για τις 28 γυναίκες που υπήρχαν στην πτήση.

Στο αεροσκάφος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επιβαίνουν 118 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

Το αεροσκάφος λίγο μετά τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) προσγειώθηκε στη Μάλτα και οι αρχές προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους αεροπειρατές. Σύμφωνα με τους Timesofmalta οι αεροπειρατές είναι υποστηρικτές του καθεστώτος που είχε εγκαθιδρύσει στη χώρα ο Καντάφι.

Οι αεροπειρατές απείλησαν να τινάξουν το αεροπλάνο στον αέρα. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters τα αιτήματα των αεροπειρατών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. 

Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αεροπειρατές κατάφεραν να εισέλθουν στο αεροσκάφος στο έδαφος της Λιβύης, καθώς αυτό εκτελούσε εσωτερική πτήση, και υποχρέωσαν το πλήρωμα να κατευθυνθεί προς το νησί της Μάλτας.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 2
Politico: Η Ευρώπη ανίκανη να καθορίσει πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία
Οι σύμμαχοι του Κιέβου πολλαπλασιάζουν τις ανακοινώσεις αλλά δυσκολεύονται να προτείνουν μια συγκεκριμένη λύση για την προστασία της Ουκρανίας από νέα ρωσική επίθεση σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας
Γερμανοί στρατιώτες σε εκπαίδευση του ΝΑΤΟ 2
Ισραήλ: Εγκρίθηκε το εποικιστικό σχέδιο οικοδόμησης στη ζώνη Ε1 στη Δυτική Όχθη – Απειλείται η λύση των δύο κρατών
Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 3.400 κατοικιών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που θα διχοτομήσει τα παλαιστινιακά εδάφη
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη 1