Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Αβοκάντο από την Ευρώπη βρέθηκαν μολυσμένα με E.coli

– Τα αβοκάντο εισήχθησαν στην Ταϊλάνδη από την Ευρώπη
– Το Βερολίνο δεσμεύθηκε να προωθήσει τα ισπανικά λαχανικά
– Βρήκαν διαφορετικό στέλεχος του E.coli και σε λαχανικά στην Ολλανδία
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι βρήκε εντεροαιμορραγικά βακτήρια E.coli σε αβοκάντο που εισήχθησαν από την Ευρώπη, όμως αγνοεί αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος με αυτό που προκάλεσε στην Ευρώπη το θάνατο 25 ανθρώπων.
 
Η κυβέρνηση κάλεσε τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές του βακτηρίου. Συνέστησε ωστόσο τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται επιμελώς ή να ψήνονται.
 
Μια ποικιλία του βακτηρίου E.coli εντοπίστηκε σ’ ένα φορτίο αβοκάντο που έφτασε από μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν διευκρινίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία προστίθεται ότι θα χρειαστούν 3 με 5 ημέρες για να γίνει γνωστό αν πρόκειται για θανατηφόρο στέλεχος.
 
Στο μεταξύ, ένας ισπανός υπουργός δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η Γερμανία δεσμεύθηκε να βοηθήσει την Ισπανία να αποκαταστήσει τη φήμη των φρούτων και των λαχανικών της που επλήγη από την επιδημία.
 
“Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το κύρος των αγροτικών προϊόντων που αμαυρώθηκε από την κρίση στη Γερμανία”, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Βέρνερ Χόγιερ.
 
Η Γερμανία θα στηρίξει μια εκστρατεία διαφήμισης των ισπανικών αγροτικών προϊόντων που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Μαδρίτης, διευκρίνισε ο υπουργός.
 
Ο Χόγιερ εξέφρασε “τη βαθιά λύπη του” για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους ισπανούς αγρότες “από τις πρώτες δηλώσεις στις οποίες αναφέρονταν τα ισπανικά αγγούρια ως πηγή της επιδημίας” που προκάλεσε το βακτήριο, πρόσθεσε ο Λόπες Γκαρίντο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
 
Για να κάνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στους ισπανούς καλλιεργητές, ο υπουργός υπενθύμισε πως η Ισπανία, πρώτος εξαγωγός φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, διοχετεύει το 25% των προϊόντων αυτών στη Γερμανία.
 

Βρήκαν διαφορετικό στέλεχος του E.coli στην Ολλανδία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε