Κόσμος

Bloomberg: Πιθανή συνάντηση των ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη για το σχέδιο ειρήνης

«Στόχος μία πραγματική και βιώσιμη ειρήνη» ανέφερε ο Ζελένσκι επιβεβαιώνοντας τις νέες συνομιλίες στο Λονδίνο

Συνάντηση στο Λονδίνο ενδέχεται να έχουν οι ΗΠΑ με Ουκρανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους την ερχόμενη Τετάρτη (23.04.25), σε συνέχεια των συνομιλιών για το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για μία συμφωνία που θα σταματήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg – οι οποίες και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας – ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και οι ειδικοί απεσταλμένοι του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ, αναμένεται να συναντηθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών και τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας.

Στο «τραπέζι» των συνομιλιών θα τεθεί το σχέδιο για τη συμφωνία, τα οποία φαίνεται να βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας, προτού οριστικοποιηθούν.

Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει συνέχεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, όπου οι ΗΠΑ μοιράστηκαν προτάσεις για την επίτευξη εκεχειρίας και ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Στόχος μία πραγματική και βιώσιμη ειρήνη

Την πληροφορία πως θα πραγματοποιηθούν οι νέες συνομιλίες στο Λονδίνο επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα από το δημοσίευμα του Bloomberg ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως στόχος του Κιέβου είναι η επίτευξη μίας «άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός» και μίας «πραγματικής και βιώσιμης ειρήνης» με τη Ρωσία.

«Από την Τετάρτη, οι εκπρόσωποί μας θα είναι στο Λονδίνο. Η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός όσο πιο εποικοδομητικά γίνεται» ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τον έλεγχο της Κριμαίας από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, ανέφερε το Bloomberg.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν ακόμα πάρει τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου είχε δεσμευτεί πως θα τερμάτιζε γρήγορα τον πόλεμο. Την Παρασκευή, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, εάν δεν βρεθεί σύντομα μία συμφωνία για να σταματήσει η ρωσική εισβολή.

Αν και ο Τραμπ δεν έθεσε κάποια προθεσμία, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δει σε «λίγες ημέρες» αν μια συμφωνία είναι «εφικτή βραχυπρόθεσμα».

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε χθες την ελπίδα η Ρωσία και η Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα και έπειτα να κάνουν καλές δουλειές με τις ΗΠΑ ώστε να κερδίσουν μία περιουσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο βίντεο δείχνει τον Άλεξ Πρέτι να συγκρούεται με πράκτορες της ICE 11 μέρες πριν από τη δολοφονία του στη Μινεάπολη
Τα πλάνα καταγράφηκαν στις 13 Ιανουαρίου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου ο Πρέτι έπεσε νεκρός από τα πυρά πρακτόρων της συνοριοφυλακής στη Μινεάπολη
Ο Άλεξ Πρέτι συγκρούεται με πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευης 11 μέρες πριν τη δολοφονία του
Διέλυσαν με δακρυγόνα ειρηνική διαδήλωση στο Τέξας για την απελευθέρωση του 5χρονου Λίαμ
Διαδηλωτές κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «η ICE τρομοκρατεί και ποινικοποιεί παιδιά», «καταργήστε την ICE» και άλλα, πιο αθυρόστομα, που πρόσαπταν στην υπηρεσία «ναζιστικές» μεθόδους
Διαμαρτυρία στην περιοχή που κρατείται ο Άντριαν Κονέχο και ο γιος του Λίαμ
Ο Τραμπ σκληραίνει τη στάση του για τη Μινεάπολη και απειλεί: Σε διαθεσιμότητα 2 αστυνομικοί, απομακρύνθηκε ο διοικητής της συνοριοφυλακής
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν απέτισε φόρο τιμής στα θύματα με νέο τραγούδι - Οργή και διαδηλώσεις στη Μινεάπολη από τους θανάτους του Άλεξ Πρέτι και της Ρενέ Γκουντ
Ντόναλντ Τραμπ