Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Brexit – Τζόνσον σε φον ντερ Λάιεν: Κανένας πρωθυπουργός δεν θα δεχόταν τους όρους σας

Μπόρις Τζόνσον
Reuters
 

Τους τόνους στο Brexit σηκώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες για τις κρίσιμες συνομιλίες με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 Με το Brexit να παραμένει σε αδιέξοδο και τις σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών στην κόψη του ξυραφιού, ο Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνεται των χειρισμών του στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κανένας πρωθυπουργός δεν θα είχε το δικαίωμα να αποδεχθεί τους εμπορικούς όρους που ζήτησε η ΕΕ”, διαμήνυσε, λίγο προτού ταξιδέψει για Βρυξέλλες.

Εκεί, θα διεξαχθούν καθοριστικής σημασίας συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές του με την Κομισιόν, υπογραμμίζει το Reuters.

Σχετικά με την προοπτική μίας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή. «Οι φίλοι μας στην ΕΕ επιμένουν επί του παρόντος ότι εάν ψηφίσουν ένα νόμο στο μέλλον, με τον οποίο η χώρα μας δεν συμμορφωθεί ή δεν ακολουθήσει, τότε θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα να μας τιμωρήσουν», τόνισε.

«Δεύτερον, υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν θα έχει κυριαρχικό έλεγχο στα αλιευτικά της ύδατα. Δεν πιστεύω ότι είναι όροι που κάποιος πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα μπορούσε να δεχθεί», τόνισε.

Brexit: «Θα είναι ξεκάθαρος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν»

Για τη συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, Αλέγκρα Στράτον, θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα στην… άλλη πλευρά.

«Ο πρωθυπουργός θα είναι ξεκάθαρος ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε υποβαθμίζει την ικανότητά μας να ελέγχουμε τους νόμους μας ή να ελέγχουμε τα ύδατά μας. Θα είναι ξεκάθαρος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα περιμένει την απάντησή της», τόνισε η Στράτον.

Νωρίτερα, απαντώντας στον αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στάρμερ για κίνδυνο μη συμφωνίας μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου 2021, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι η Βρετανία «θα αποτελέσει μαγνήτη για ξένες επενδύσεις», ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την Ε.Ε.

«Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του Brexit», είπε, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα μπορέσει πλέον να εφαρμόσει νέο καθεστώς για το μεταναστευτικό, για τα πρότυπα μεταχείρισης των ζώων καθώς και να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

Brexit και Σκωτία

Προηγουμένως από το βήμα της Βουλής ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στη Σκωτία και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο με ευρεία πλειοψηφία το 2014. Θεωρώ πως ήταν η σωστή απόφαση και πιστεύω πως ακόμα και αν τους γινόταν η ίδια ερώτηση στο μέλλον, θα έδιναν την ίδια απάντηση», είπε.

Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του πως το δημοψήφισμα του 2014 «συμβαίνει μια φορά στην ιστορία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις