Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Εκεχειρία στη Γάζα για 72 ώρες μέχρι κάποιος να προλάβει να την σπάσει

Εκεχειρία στη Γάζα για 72 ώρες μέχρι κάποιος να προλάβει να την σπάσει

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν απόψε να κηρύξουν εκεχειρία 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας από την Τρίτη στις 8:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος. Βέβαια μέχρι τώρα, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που οι ίδιοι κηρύττουν. 

“Οι επαφές της Αιγύπτου με τις διάφορες πλευρές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα από τις 05:00 GMT αύριο Τρίτη” είπε η πηγή αυτή διευκρινίζοντας ότι και άλλες αντιπροσωπείες “μεταβαίνουν στο Κάιρο για πιο ευρείες διαπραγματεύσεις”.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο από το βράδυ της Κυριακής, όμως το Ισραήλ από την πλευρά του αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους του στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Αίγυπτος κάλεσε αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών στο Κάιρο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι έχει ακόμη αποστολές να ολοκληρώσει εντός της Λωρίδας της Γάζας, γεγονός που σημαίνει ότι οι χερσαίες δυνάμεις του θα παραμείνουν στον παλαιστινιακό θύλακα μολονότι θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η βασική αποστολή του, της καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.

“Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Μοτί Άλμοζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2.

“Όλες οι σήραγγες που εντοπίσαμε καταστράφηκαν”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος. “Επειδή συζητάμε για τη λήξη της αποστολής των σηράγγων, αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για τη λήξη της επιχείρησης στη Γάζα”, διευκρίνισε.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός απέσυρε έναν αριθμό στρατιωτών από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ αναδιατάσσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ κήρυξε επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, με τη λήξη της οποίας ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια για τους Ισραηλινούς.

Στο Κάιρο, η Αίγυπτος, ο “παραδοσιακός” μεσολαβητής στις συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, προσπαθεί έως αργά απόψε να πείσει τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μια εκεχειρία 72 ωρών αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που αποτελείται από εκπροσώπους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής, συμφώνησε την Κυριακή στα αιτήματα που θέτει προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ. Όλες οι πλευρές δέχτηκαν επίσης την πρόταση για κατάπαυση του πυρός από τις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) αύριο. Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ, ο Ζίαντ ελ Νάχαλ, είπε ότι είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η εκεχειρία “εντός των προσεχών ωρών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα εκεχειρία επτά ωρών στη Γάζα – Ισραήλ για την επίθεση στο σχολείο: Στοχεύαμε μηχανάκι!

“Έσπασαν” την εκεχειρία που οι ίδιοι κήρυξαν! Νέο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα: σκότωσαν 8χρονο κοριτσάκι σε νέα επιχείρηση

Κλιμάκωση! Ισραηλινά πυρά κατά συνεργείου του πρακτορείου Ανατολή στη Γάζα – Πληροφορίες για νεκρό Βρετανό στη Ράφα

Τρομοκρατική επίθεση με… εκσκαφέα στην Ιερουσαλήμ (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε