Τετάρτη, 8 Μαΐ
23oC Αθήνα

Εξελέγη ο Γιούνκερ – Ποιοι δεν τον ψήφισαν!

Εξελέγη ο Γιούνκερ – Ποιοι δεν τον ψήφισαν!

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όντας ο μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά δεν πήρε όσες ψήφους περίμενε, καθώς κάποιοι προτίμησαν να τον… μαυρίσουν.

Ο Λουξεμβούργιος χριστιανοδημοκράτης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη την Τρίτη πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος είχε ονομαστεί υποψήφιος επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν από τους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί συνόλου 28 την 27η Ιουνίου, εξασφάλισε 422 ψήφους έναντι 250 κατά, με 47 αποχές και 10 άκυρα σε σύνολο 729 έγκυρων ψήφων.

Ο υποψήφιος χρειαζόταν να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους.

Τελικά έλαβε 422, αλλά με βάση το συνασπισμό των Φιλελευθέρων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των κεντρώων, θα περίμενε κανείς να πάρει τουλάχιστον 480 ψήφους. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν τουλάχιστον 58 μέλη που δεν θέλησαν να τον ψηφίσουν.

Πάντως ένα μέρος των 50 μελών του ΕΚ τα οποία εξελέγησαν με τους Πράσινους είχαν κάνει σαφές ότι επρόκειτο να ψηφίσουν τον Γιούνκερ για να υπερασπιστούν την αρχή —η οποία θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά— της ανάδειξης του προέδρου της Επιτροπής από το κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές. Αυτό, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ήταν το ΕΛΚ.

Στην ομιλία του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου επενδύσεων ύψους 300 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και υπέρ μιας «πιο κοινωνικής» Ευρώπης, καθώς και κινήσεων για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ. Ο Γιούνκερ είπε ακόμη στην ομιλία πως φιλοδοξία του είναι η Ευρώπη να “επανεκβιομηχανιστεί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρέντσι ζητά ταμείο επενδύσεων για την Ευρώπη με 200 δισ. –

Φεμινίστριες Επίτροποι έστειλαν μήνυμα στον Γιούνκερ για… απογείωση

Γιούνκερ: “Δεν είπα εγώ στην Ελλάδα να μην φορολογεί τους πάμπλουτους και τους Ωνάσηδες”

Γυναίκες υποψήφιες για την Κομισιόν θέλει ο Γιούνκερ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε