Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Επίσημα κατηγορούμενος για το Penelopegate ο Φιγιόν

Επίσημα κατηγορούμενος για το Penelopegate ο Φιγιόν

Στο μικροσκόπιο δικαστικής έρευνας μπήκε και επίσημα ο υποψήφιος της Δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το πολύκροτο σκάνδαλο penelopegate, που έχει πάρει το… όνομά του από τη σύζυγο του Φιγιόν, Πενελόπ, η οποία άλλωστε είναι το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης που συνταράσει τη Γαλλία.

Ο Φρανσουά Φιγιόν κατηγορείται πως χρησιμοποίησε κρατικά λεφτά για να… πληρώνει τη σύζυγό του, την οποία είχε “προσλάβει” ως βοηθό του. Και επί χρόνια, η Πενελόπ Φιγιόν πληρωνόταν αδρά για να “εργάζεται” στη Γερουσία. Ο Φρανσουά Φιγιόν κλήθηκε να εμφανιστεί την Τετάρτη (15.03.2017) ενώπιον των ανακριτών.

Στον Φιγιόν ασκήθηκε δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων και κατάχρηση, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές. Σε βάρος του 63χρονου πολιτικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δικαστική πηγή.

Η υπόθεση αφορά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έλαβαν η σύζυγος και τα δύο παιδιά του Φιγιόν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί του ίδιου και ενός άλλου βουλευτή, χωρίς όμως να εργάζονται. Η Πενελόπ Φιγιόν έχει κληθεί να παρουσιαστεί στους ανακριτές που ερευνούν τις καταγγελίες στις 28 Μαρτίου

“Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε σήμερα το πρωί. Η διαδικασία επιταχύνθηκε ώστε να διεξαχθεί σε ήρεμες συνθήκες” εξήγησε ο δικηγόρος του συντηρητικού πολιτικού, Αντονέν Λεβί. Ο ίδιος ο Φιγιόν είχε ανακοινώσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες ότι η απαγγελία κατηγοριών επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη, 15 Μαρτίου.

Νωρίς το απόγευμα, σε μια συνάντηση που είχε με κυνηγούς, ο υποψήφιος της δεξιάς δεν έκανε καμία δήλωση για το θέμα και περιορίστηκε να αναφερθεί ειρωνικά σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία “τα βόλια πετούν χαμηλά”.

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, ο Φιγιόν, για την ώρα τουλάχιστον, επιμένει ότι θα μείνει στην προεκλογική κούρσα “μέχρι τέλους”. Είναι ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία φέροντας το βάρος μιας δικαστικής δίωξης.

Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, η απαγγελία κατηγοριών σημαίνει ότι υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις” για την πιθανή ανάμιξη ενός υπόπτου σε μια εγκληματική ενέργεια. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη διεξαγωγή δίκης, όμως αρκετές τέτοιες υποθέσεις τελικά μπήκαν στο αρχείο, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Το σκάνδαλο panelopegate αποκάλυψε στα τέλη Ιανουαρίου η Le Canard enchaîné. Η Πενελόπ Φιγιόν εμφανιζόταν ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και έπαιρνε μισθό επί σειρά ετών, μια απασχόληση την οποία το ζεύγος δεν είχε αναφέρει ποτέ. Από το 1986 έως το 2013, δίπλα στον Φρανσουά Φιγιόν ή τον Μαρκ Ζουλό που τον διαδέχθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση (2002-2007), η Πενελόπ Φιγιόν είχε λάβει 680.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή περίπου 3.600 ευρώ καθαρά τον μήνα.

Στο τελευταίο επεισόδιο του “σίριαλ” που έχει διχάσει τη γαλλική κοινή γνώμη, η εφημερίδα Journal du Dimanche αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο λογαριασμός, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, που έκανε η Πενελόπ Φιγιόν σε έναν πολυτελή οίκο μόδας στο Παρίσι πληρώθηκε από έναν επιχειρηματία, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

Επιστροφή χρημάτων από τα παιδιά στους… γονείς

Λίγες ώρες πριν απαγγελθούν και επίσημα (σ.σ. ήταν αναμενόμενο και είχε ανακοινωθεί) οι κατηγορίες κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, τα παιδιά του ζεύγους Φιγιόν, τα οποία επίσης εμπλέκονται στην υπόθεση, αποφάσισαν να επιστρέψουν ένα μέρος των μισθών τους, όχι στο κράτος, αλλά στους γονείς τους! Εκτός από τη γυναίκα του, ο Φιγιόν είχε προσλάβει και τα παιδιά του ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς του από το 2005 έως το 2007.

Την επιστροφή των χρημάτων αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien. Από τα 46.000 ευρώ καθαρά που είχε πάρει η κόρη του, Μαρί, από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2006, περίπου 33.000 ευρώ κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό των γονιών της, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Σαρλ Φιγιόν, ο οποίος τη διαδέχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2007 ως βοηθός του πατέρα του στη Γερουσία, επέστρεψε στους γονείς του περίπου το 30% των μισθών του, δήλωσαν πηγές.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο δικηγόρος της Μαρί Φιγιόν, ο Κιρίλ Μπουγκαρτσέφ, επιβεβαίωσε τους αριθμούς αυτούς, λέγοντας πως η πελάτισσά του θέλησε να “πληρώσει για τον γάμο της, στα μέσα του 2006”, και πως γι’ αυτό “εξόφλησε τους γονείς της” οι οποίοι της είχαν δώσει αυτά τα χρήματα.

“Κάνει ό,τι θέλει με τα χρήματα που κερδίζει! Αν θέλει να εξοφλήσει τους γονείς της, είναι επιλογή της. Το είπε αυθόρμητα στους ανακριτές”, στους οποίους κατέθεσε στις 9 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, το ζεύγος Φιγιόν κατάφερε να ξαναβρεί, “δέκα χρόνια μετά”, 14 τιμολόγια αυτού του γάμου για ένα ποσό 44.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι μισθοί που έλαβε η Μαρί Φιγιόν, η οποία ήταν τότε ασκούμενη δικηγόρος, ήταν δικαιολογημένα.

“Έκανε πολλές έρευνες για διάφορες θεματικές για τον πατέρα της, για θεσμικά, ευρωπαϊκά θέματα και για κοινωνικά θέματα, ιδίως ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου του το 2006”, εξήγησε, λέγοντας πως “πολλά σημειώματα πιστοποιούν αυτή την εργασία” και “δέκα ημέρες” παρουσίας στη βιβλιοθήκη της Γερουσίας.

Η Parisien γράφει ακόμη πως ο Σαρλ Φιγιόν, που απασχολήθηκε ως κοινοβουλευτικός βοηθός από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2017, έναντι 4.846 ευρώ μικτών τον μήνα, “αναφέρθηκε σε μηνιαίες μεταφορές πιστώσεων για ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 30% περίπου του καθαρού μισθού του”.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δικηγόρος του Σαρλ Φιγιόν, ο Πασκάλ Εϊρό, επιβεβαίωσε τη μεταφορά περίπου του 30% του καθαρού μισθού στο ζεύγος Φιγιόν, εξηγώντας πως επρόκειτο για “αποζημίωση που αντιστοιχούσε στα έξοδα που κατέβαλαν οι γονείς του” για την “ενοικίαση ενός στούντιο” και για “τρέχοντα έξοδά του”. “Γι’ αυτά τα χρήματα μίλησε αυθόρμητα στους ανακριτές” που τον άκουσαν στις 9 Φεβρουαρίου στο κτίριο της δικαστικής αστυνομίας, είπε ο Εϊρό.

Σύμφωνα με τον Εϊρό, ο Σαρλ Φιγιόν, ο οποίος σήμερα είναι δικηγόρος εμπορικού δικαίου, “εργάστηκε για τον πατέρα του για συνταγματικά θέματα και για το θέμα του κράτους ως μετόχου”. Όμως, αντίθετα με την αδελφή του, δεν βρήκε αποδείξεις για την εργασία του. “Ποιος κρατάει [τεκμήρια] από μια εργασία που έκανε πριν από δέκα χρόνια; Του ζητούν αποδείξεις που δεν μπορούν να βρεθούν”, υπογράμμισε ο Εϊρό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε