Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Φιντέλ Κάστρο: Πανηγυρίζουν το θάνατό του με τις πιτζάμες! [vids, pics]

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μία τόσο εμβληματική φιγούρα, με τόσο μεγάλη και διαχρονική επιρροή, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, δεν θα μπορούσε να μη δημιουργεί “αντιφατικά” συναισθήματα. Για το λόγο αυτό, στο Μαϊάμι έστησαν κανονικό “πάρτυ” στους δρόμους για τον θάνατό του.

Ο Φιντέλ Κάστρο, που πέθανε την Παρασκευή το βράδυ σε ηλικία 90 ετών, κυβέρνησε την Κούβα με σιδηρά πυγμή σχεδόν για μισό αιώνα αψηφώντας 11 αμερικανούς προέδρους, αν και παρέδωσε την εξουσία στον νεότερο αδελφό του Ραούλ το 2006.

Ο “Barbudo” (γενειοφόρος) με την πράσινη στρατιωτική στολή στο χρώμα της ελιάς, ήταν σύμβολο των ελπίδων του Τρίτου Κόσμου και των απελευθερωτικών κινημάτων στην αρχή της επανάστασής του το 1959.

Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που τον κατηγορούν πως μετατράπηκε σιγά – σιγά σε έναν αυταρχικό και δογματικό ηγέτη, αρνούμενος κάθε φιλελευθερποίηση και εμποδίζοντας κάθε αντιπολίτευση.

Η εκρηκτική του προσωπικότητα, καθώς και οι ταραχώδεις περίοδοι που “έζησε” η Κούβα όσ ο Φιντέλ βρίσκονταν στην εξουσία, ήταν οι βασικοί λόγοι που εκτός από φανατικούς υποστηρικτές, είχε το ίδιο φανατικούς εχθρούς.

Πολλοί από αυτούς, οι οποίοι ζουν στο Μαϊάμι, βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, στήνοντας ένα “πάρτυ”, με συνθήματα και ποτά, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως κάποιοι βγήκαν ακόμη και με τις… πιτζάμες, αφού ο θάνατος του Κάστρο ανακοινώθηκε μετά τα μεσάνυχτα (σ.σ. τοπική ώρα).

Φιντέλ Κάστρο: Όταν έλεγε στον Τσίπρα “σύντροφε Αλέξη”

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε