Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Jo Cox: Μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης ο δολοφόνος της! Σοκ σε όλη την Ευρώπη λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit

Jo Cox: Μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης ο δολοφόνος της! Σοκ σε όλη την Ευρώπη λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit

Ο άνδρας που έχει συλληφθεί για την δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού, Τζο Κοξ, είναι ο Τόμας Μερ, 52 ετών, ο οποίος ζει στην περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση. Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπήρξε μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης.

Ο Τόμας Μερ, που φέρεται να είναι εκείνος που δολοφόνησε την Τζο Κοξ, περιγράφεται από γείτονές του ως “μοναχνικός” αλλά ταυτόχρονα “πολύ ήσυχος και εξυπηρετικός”. Οι γείτονές του αποκάλυψαν ακόμα πως ο 52χρονος ζει για περίπου 40 χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς του, η οποία απεβίωσε πριν 20 χρόνια. Από τότε ζει μόνος του χωρίς να έχει καταφέρει να βρει μια δουλειά πλήρους ωραρίου.

Μια ακόμα γειτόνισσα, τονίζει “Είμαι πραγματικά σοκαρισμένη. Πέρασε μπροστά από το σπίτι μου το πρωί και με χαιρέτησε, όπως κάθε πρωί. Φορούσε ένα γκρι μπλουζάκι και το λευκό του τζόκεϊ όπως πάντα ενώ κουβαλούσε και μια μικρή τσάντα.

“Δε νομίζω ότι ανήκε σε κάποιο κόμμα και δεν τον άκουσα ποτέ να εκφράζει απόψεις σχετικά με την Ευρώπη ή κάτι τέτοιο.” λέει η ίδια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Τόμας Μερ είχε ψυχολογικά προβλήματα και είχε απευθυνθεί σε κάποια θεραπευτικά γκρουπ. Μέσω αυτών προσέφερε εθελοντική εργασία σε κάποιο τοπικό πάρκο. Μάλιστα σε δηλώσεις του σχετικά με την προσφορά του, σε τοπική εφημερίδα έλεγε: Μπορώ ειλικρινά να πω ότι μου έχει κάνει περισσότερο καλό από όλη την ψυχοθεραπεία του κόσμου. Πολλοί που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες απομονώνονται και αποσυνδέονται από την κοινωνία, ενώ νιώθουν άχρηστοι από την μακροχρόνια ανεργία. Όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται με την εθελοντική εργασία.”

Όπως μεταδίδει ο Independent, ο Μερ υπήρξε μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης, που για πολλά χρόνια στήριζε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, είχε γραφτεί στο Springbok Club, μια οργάνωση που υπερασπιζόταν το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Η δολοφονική επίθεση

Η βουλευτής Τζο Κοξ δέχθηκε επίθεση κοντά στην τοπική βιβλιοθήκη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Βρετανικά ΜΜΕ ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της. Λίγες ώρες μετά την επίθεση η βουλευτής και μητέρα δύο παιδιών κατέληξε στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί.

 

To σημείο που έγινε το τραγικό περιστατικό ΦΩΤΟ BBC

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι το όπλο έμοιαζε αυτοσχέδιο και ότι ο δράστης και η βουλευτής άρχισαν να παλεύουν μεταξύ τους ενώ ένας άλλος άνδρας προσέτρεξε σε βοήθεια της Τζο Κόξ και δέχθηκε μαχαιριά. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε περιγράφοντας την σκηνή: «Ο δράστης πισωπάτησε και την πυροβόλησε δυο φορές». Είπε ακόμα ότι όλο το περιστατικό κράτησε 15 με 20 λεπτά. 

«Την κλωτσούσε και την τραβούσε από τα μαλλιά. Ένας γενναίος άνδρας από ένα κοντινό μαγαζί προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά τότε ο δράστης έβγαλε το όπλο του. Ήταν ακόμα όρθια όταν την πυροβόλησε».

Η στιγμή της σύλληψης

Η Τζο Κοξ, ηλικίας 41 ετών, εξελέγη το 2015. Ήταν ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν επικεφαλής της Oxfam και υπέρμαχος της ανάμειξης της Βρετανίας στην Συρία. Ήταν μητέρα δυο παιδιών.

Σοκ στον πολιτικό κόσμο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μέσω του λογαριασμού του στο twitter, έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Τζο Κοξ, γράφοντας χαρακτηριστικά: Ο θάνατος της Τζο Κοξ είναι μια τραγωδία. Ήταν αφοσιωμένη και βουλευτής που νοιαζόταν. Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο νεαρά παιδιά της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Γιβραλτάρ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε βάρος της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ. “Είναι σωστό που διακόπηκαν όλες οι εκστρατείες μετά τη φριχτή επίθεση στην Τζο Κοξ. Δεν θα συμμετάσχω στην αποψινή συγκέντρωση στο Γιβραλτάρ”, έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Γιβραλτάρ.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία “Stronger In”, που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. “Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της” ανέφερε στο Twitter.
Την ίδια απόφαση, να σταματήσει δηλαδή για σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έλαβε και η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία της Τζο Κοξ εξέφρασε μέσω των social media και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα τόνισε πως το Eurogroup θα κρατήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε