Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ξύπνησαν οι εφιάλτες του 1983! Όταν οι Ρώσοι κατέρριψαν νοτιοκορεάτικο Boeing

Ξύπνησαν οι εφιάλτες του 1983! Όταν οι Ρώσοι κατέρριψαν νοτιοκορεάτικο Boeing

Tα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου του 1983 ένα Boeing 747 των νοτιοκορεατικών αερογραμμών που ταξίδευε από τη Νέα Υόρκη προς τη Σεούλ μετά τον ανεφοδιασμό του στην Αλάσκα παρέκκλινε από την κανονική του πορεία και άρχισε να πετά μέσα σε αυστηρά απαγορευμένη εναέρια περιοχή της Σοβιετικής Ένωσης και συγκεκριμένα πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αμέσως 4 σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να το αναχαιτίσουν. Ο διοικητής των αεροπορικών πολεμικών δυνάμεων φέρεται να έδωσε εντολή για κατάρριψη του στόχου ακόμα και πάνω από διεθνή ύδατα.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 269 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας αμερικανός γερουσιαστής.

Λίγα λεπτά πριν την αναχαίτιση του Boeing άρχισε να πετά χαμηλότερα μειώνοντας παράλληλα την ταχύτητά του. Η αλλαγή αυτή θεωρήθηκε από τους σοβιετικούς πιλότους ως ελιγμός.

Ένα πιλότος που είχε οπτική επαφή με το Boeing εξαπέλυσε δύο πυραύλους “αέρος-αέρος” και μετά το χτύπημα το αεροσκάφος ακολούθησε μία καθοδική πορεία και μετά από 10 λεπτά συνετρίβη στη θάλασσα παρασύροντας στο θάνατο όλους τους επιβαίνοντες.

Η κατάρριψη προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και οι αμερικανοσοβιετικές σχέσεις έπεσαν στο χειρότερο επίπεδο μετά το 1962. Από την πρώτη στιγμή οι σοβιετικοί υποστήριζαν πως το Boeing βρισκόταν σε κατασκοπευτική αποστολή.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό επαναλαμβάνεται το 1988 όταν αμερικανικοί πύραυλοι χτύπησαν ιρανικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 290 άνθρωποι. Στις 3 Ιουλίου ένα επιβατικό αεροσκάφος του Ιράν απογειώθηκε για μία πτήση που θα διαρκούσε μόλις 28 λεπτά. Πάνω από τον Περσικό Κόλπο ένα ελικόπτερο των Αμερικανών είχε δεχθεί πυρά από ιρανικά περιπολικά σκάφη.

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή είχε αρχίσει να καταδιώκει τα περιπολικά του Ιράν όταν τα ραντάρ του εντόπισαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων το ιρανικό αεροπλάνο.

Εξαπέλυσε εναντίον του δύο πυραύλους και το αεροσκάφος διαλύθηκε κυριολεκτικά στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατάρα! Η δεύτερη συντριβή μετά την πτήση φάντασμα MH 370

Ασύλληπτο! Το τραγικό αστείο που έγινε πραγματικότητα με το Boeing

Κραχ στις διεθνείς χρηματαγορές από την πτώση του Boeing στην Ουκρανία

Δεκάδες πτώματα ανάμεσα στα συντρίμμια του Boeing των Malaysia Airlines – “Πόλεμος” προπαγάνδας για το ποιος κατέρριψε το αεροσκάφος στην Ουκρανία

Θρίλερ με Boeing 777 των Malaysia Airlines – Συνετρίβη στην Ουκρανία με 295 επιβάτες – Οι Ουκρανοί μιλούν για πύραυλο που το κατέρριψε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε