Κόσμος

Nasa: Επιστρέφουν νωρίτερα οι «ξεχασμένοι» στο διάστημα αστροναύτες – «Κλείδωσε» η ημερομηνία

Θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με μια κάψουλα SpaceX Dragon που θα φύγει από τη Γη με το ISS Crew-10 την Τετάρτη 12 Μαρτίου

Επιτέλους ευχάριστα νέα για τους δυο «ξεχασμένους» αστροναύτες της NASA- θα πατήσουν Γη, νωρίτερα από ότι αναμενόταν. 

Όπως ανακοίνωσε η NASA, υπάρχει δυνατότητα να φέρει πίσω τους αστροναύτες Butch Wilmore και Suni Williams – που εκτοξεύτηκαν με την πρώτη δοκιμαστική πτήση του Boeing Starliner και παρέμειναν στον διαστημικό σταθμό μήνες περισσότερο από το αναμενόμενο – μερικές εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η διαστημική υπηρεσία δήλωσε ότι οι αστροναύτες θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με μια κάψουλα SpaceX Dragon που θα φύγει από τη Γη με το ISS Crew-10 την Τετάρτη 12 Μαρτίου. Μετά από μια περίοδο παράδοσης λίγων ημερών, οι δυο αστροναύτες θα εγκαταλείψουν τον ISS με την υπόλοιπη αποστολή Crew-9, αφού περάσουν περίπου 250 συνεχόμενες ημέρες σε τροχιά, όπως σημειώνει το CNN.

Οι δύο αστροναύτες επρόκειτο να φύγουν για οκτώ ημέρες στο διάστημα, αλλά έχουν ήδη μείνει εκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες. 

Οι διαδοχικές δυσκολίες που προέκυψαν στο Starliner οδήγησαν στη δύσκολη απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το διαστημόπλοιο για να φέρει πίσω στη Γη τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες. 

Οι αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς επέβαιναν στο Starliner στις αρχές Ιουνίου όταν άρχισε το ταξίδι τους και έκτοτε βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου το διαστημόπλοιό τους παρέμενε προσδεδεμένο.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη σύγχυση που έσπειραν ο CEO της SpaceX Έλον Μασκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάσταση των αστροναυτών του Starliner.

Σε αναρτήσεις στο X, ο Μασκ δήλωσε ότι ο Τραμπ τον είχε καθοδηγήσει να φέρει τους Γουίλιαμς και Γουίλμορ στο σπίτι τους «το συντομότερο δυνατό».

«Θα το κάνουμε», ανέφερε η ανάρτηση του Μασκ. «Τρομερό που η κυβέρνηση Μπάιντεν τους άφησε εκεί τόσο καιρό».

Αλλά οι αξιωματούχοι της NASA είχαν ανακοινώσει τον Αύγουστο σχέδια για την επιστροφή των Williams και Wilmore με τη χρήση ενός οχήματος της SpaceX – πολύ πριν ο Musk ή ο Trump αναφερθούν στην αποστολή.

TRUMP

Η NASA ανέμενε να χρησιμοποιήσει μια πρόσφατα κατασκευασμένη κάψουλα Crew Dragon για την εκτόξευση του Crew-10 ήδη από τον Φεβρουάριο, αλλά τον Δεκέμβριο η διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε ότι οι ομάδες αποστολής χρειάζονταν επιπλέον «χρόνο για να ολοκληρώσουν την επεξεργασία» στην κάψουλα της SpaceX. Γι’ αυτό και η ημερομηνία επιστροφής της αποστολής Crew-9 των Γουίλιαμς και Γουίλμορ μετατέθηκε από τον Φεβρουάριο στα τέλη Μαρτίου.

Με τα τελευταία σχέδια που ανακοίνωσε η NASA, ωστόσο, η υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει αντ’ αυτού το Crew Dragon Endurance, το οποίο έχει πετάξει στο παρελθόν τρεις αποστολές, με πιο πρόσφατη την αποστολή Crew-7 που επέστρεψε στη Γη τον Μάρτιο του 2024 μετά από επτάμηνη παραμονή στον διαστημικό σταθμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στις ΗΠΑ: «Ξυπνούν» οι εν υπνώσει πυρήνες του Ιράν – Φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις, μεμονωμένα τρομοκρατικά χτυπήματα και εγκλήματα μίσους
Εκτιμάται ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον του Ιράν, μπορεί να προσπαθήσουν να ενεργοποιήσουν αυτούς τους εν υπνώσει πυρήνες στις ΗΠΑ και τη Δύση
Σύλληψη 3
Ιράν σε Τραμπ: «Μπορεί να ξεκίνησες τον πόλεμο, αλλά εμείς θα τον τελειώσουμε» – Ισραηλινές επιθέσες σε 6 ιρανικά αεροδρόμια
«Θα συνεχίσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου, κανείς δεν μπορεί να μας πει τι να κάνουμε» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ματζίντ Ταχτραβαντσί - Συντονιζόμαστε με την Ρωσία υποστηρίζει η Τεχεράνη
Κατεστραμμένο κτίριο στη Χάιφα του Ισραήλ 2
Τρομοκρατική επίθεση σε ορθόδοξη εκκλησία στη Συρία: Εφτασαν τους 22 οι νεκροί - «Άνοιξε πυρ και μετά πυροδότησε εκρηκτικά»
Αυτόπτης μάρτυρας, είπε πως «κάποιος μπήκε στην εκκλησία με όπλο» κι άρχισε να ρίχνει αδιακρίτως. Όταν πιστοί «προσπάθησαν να τον σταματήσουν», πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί
Η τρομοκρατική επίθεση στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Ντουεϊλάα της Δαμασκού
4
«Η τιμωρία συνεχίζεται» - Η πρώτη αντίδραση του Αλί Χαμενεϊ μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Ιράν
Η ανάρτησή του συνοδεύεται με μια νεκροκεφαλή με το σήμα της σημαίας του Ισραήλ να δέχεται πυρά - «Ο σιωνιστής εχθρός έκανε ένα σοβαρό λάθος, διέπραξε ένα μεγάλο έγκλημα» έγραψε ο Χαμενεϊ
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
8