Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Οι αντάρτες πήραν την γενέτειρα του Καντάφι

REUTERS
Οι αντικαθεστωτικοί πήραν την Σίρτη. Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση της Λιβύης έδειχνε πλάνα του Καντάφι να περιφέρεται στους δρόμους της Τρίπολης!
Εννέα ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι και σημαντική στρατιωτική βάση, επάνω από την οποία πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανόν οι εκρήξεις αυτές να προέρχονται από αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης ανακοίνωσε ότι η πόλη έχει καταληφθεί.

“Είναι επιβεβαιωμένο ότι η Σύρτη έπεσε στα χέρια των φιλο-δημοκρατικών δυνάμεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίες δεν συνάντησαν μεγάλη αντίσταση.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Βεγγάζη με την είδηση της πτώσης της Σύρτης, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνεπικουρούμενες από τις αεροπορικές επιδρομές, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τη Λιβύης ανέτρεψαν τις στρατιωτικές ήττες των τελευταίων ημερών και ανακατέλαβαν τον έλεγχο των σημαντικότερων πετρελαϊκών σταθμών στην ανατολική Λιβύη μέχρι την πόλη Μπιν Τζαουάντ.

Οι δυνάμεις της εξέγερσης έχουν τον έλεγχο των πόλεων Ες Σίντερ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ζουεϊτίνα και Τομπρούκ, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν προς τα δυτικά.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στη Σύρτη δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις μεγάλες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύκτας και είδε φάλαγγα είκοσι στρατιωτικών οχημάτων να εγκαταλείπει την πόλη και να κατευθύνεται προς την Τρίπολη, μαζί με δεκάδες φορτωμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα που μετέφεραν προς τα δυτικά οικογένειες κατοίκων της Σύρτης.

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας δεν ετέθησαν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της νύκτας στη Σύρτη.

 Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων περιλαμβάνεται σε ομάδα δημοσιογράφων που προσεκλήθησαν από το λιβυκό καθεστώς χθες στη Σύρτη. Οι δημοσιογράφοι αυτοί δεν είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν της ζημίες που προκάλεσαν οι αεροπορικές επιδρομές τη νύκτα της Κυριακής.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής, υλικό που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί ζωντανή κάλυψη περιοδείας του Μουαμάρ Καντάφι με το αυτοκίνητό του, στους δρόμους της Τρίπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδεικνύεται πλήθος υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζει συνθήματα υπέρ του και να κουνάει πράσινες σημαίες.
 
Ο ίδιος ο Καντάφι δεν διακρίνεται μέσα στο λευκό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, επέβαινε του οχήματος. Το περιορισμένο χρονικά οπτικό υλικό, δείχνει τους σωματοφύλακες του Λίβυου ηγέτη να απωθούν το πλήθος που προσπαθεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο.
 
Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση από την προηγούμενη Πέμπτη που είχε απευθύνει διάγγελμα.
 
Ο μέχρι πριν από λίγο καιρό ετοιμόρροπος όπως έδειχνε, στρατός των ανταρτών, προωθήθηκε προς τα δυτικά την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει, μία σειρά πόλεων από τα χέρια των υποστηρικτών του Καντάφι, που έχουν υποχωρήσει μετά τα αεροπορικά πλήγματα, που τους επέφερε η συμμαχική αεροπορία.
 
Η κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίστηκε ότι την Κυριακή δυνάμεις των ανταρτών επιτέθηκαν σε σειρά οχημάτων, που η ίδια αποκάλεσε ειρηνική αυτοκινητοπομπή, η οποία εκινείτο προς την πόλη προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, τραυματίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 29 πολίτες.
 
” Οπλισμένοι μαχητές επιτέθηκαν στην, ειρηνική, πομπή των οχημάτων, με πυρά και σφαίρες. Περίπου 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κανείς δεν σκοτώθηκε. “, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραίμ.
 
Είπε ακόμα ότι το περιστατικό έγινε κοντά στην Μπιν Τζαουάντ, μία πόλη που ως επί το πλείστον, ελέγχεται από τους αντάρτες.
 
Εν τούτοις δεν υπήρξε περαιτέρω επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών αρνήθηκε αρχικά να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα.
 
Ένας φύλαρχος της περιοχής, ο Μοχάμεντ Σαρίφ, είχε απευθύνει, νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόσκληση εκ μέρους της κυβέρνησης, στο λαό της χώρας, να συμμετάσχουν σε μία συμβολική πορεία, ” χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα μετακίνησης “, από την πρωτεύουσα Τρίπολη στη Βεγγάζη, για να ενεργοποιήσουν συνομιλίες συμφιλίωσης, ανάμεσα στους εξεγερμένους και τους υποστηρικτές του καθεστώτος.
 
Παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών η Μισράτα
 
Oι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς, στην πόλη Μισράτα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σταμάτησαν, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους στο πρακτορείο Ρόιτερ, την Κυριακή.
 
” Οι μάχες μαίνονταν όλη τη μέρα, αλλά σταμάτησαν εδώ και μία ώρα (23.00′) “, δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία μέλος των αντικαθεστωτικών, με το όνομα Μοχάμεντ.
 
Όπως υποστήριξε, οι δυνάμεις του καθεστώτος ελέγχουν ” μόνο μία μικρή περιοχή στην πόλη και λίγους δρόμους “, στη δυτική πλευρά της.
 
” Το 99% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας “, τόνισε.
 
Νωρίτερα κάτοικοι της πόλης με τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν καταγγείλει πραγματική σφαγή εν ψυχρώ, από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, που στην προσπάθειά τους να προωθηθούν μέσα στην πόλη, από τα δυτικά, δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως κατά των κατοίκων. Όπως υποστηρίζουν οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Μισράτα, υπάρχουν τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά τραύματα από πυροβόλα όπλα, ενώ κάποιοι έχουν ακρωτηριασθεί.
 
 

Διαβάστε επίσης:

‘Αρχισαν οι επιχειρήσεις απαγόρευσης πτήσεων απο το ΝΑΤΟ – Στα χέρια των εξεγερμένων τρεις πόλεις

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε