Κόσμος

Qatar Gate: «Το Κατάρ να μην σύρεται στο σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου» λέει ο καταριανός ΥΠΕΞ

Το Κατάρ δεν θα έπρεπε να σύρεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς (Qatar Gate) για το οποίο διεξάγονται έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ και απέρριψε ως «αβάσιμες» κατηγορίες για ανάμιξη της Ντόχα.

Το σκάνδαλο, το μεγαλύτερο που έχει συγκλονίσει την ΕΕ εδώ και δεκαετίες, έχει ονομαστεί Qatar Gate και αφορά υποψίες ότι το Κατάρ και το Μαρόκο δωροδόκησαν πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς βοηθούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να επηρεάσουν αποφάσεις στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Ως Κράτος του Κατάρ, είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτός ο συλλογισμός είναι αβάσιμος. Δεν είδαμε τίποτε (από τις βελγικές αρχές). Υπάρχει μια έρευνα που συνεχίζεται. Πρέπει να δούμε· πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει η έρευνα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.

«Αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει στην Ευρώπη, σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Είναι καλύτερα γι’ αυτούς να κοιτάξουν το δικό τους θεσμό και να κάνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται απ’ αυτούς και να μην σύρουν το όνομα της χώρας μας σε μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε.

Το Κατάρ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη. Το Μαρόκο διαμαρτυρήθηκε για «δικαστική παρενόχληση» σχετικά με την έρευνα για διαφθορά, στο πλαίσιο της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε τη Δευτέρα μια διαδικασία διάρκειας ενός μήνα για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε πως το εν λόγω αραβικό κράτος του Κόλπου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εξαγωγούς αερίου, είναι «απογοητευμένο» και διαφωνεί με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναστολή κάθε νομοθετικού έργου που περιλαμβάνει το Κατάρ και την απαγόρευση της πρόσβασης εκπροσώπων του Κατάρ στα γραφεία του.

«Η δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται σε γεωπολιτικά ζητήματα, σε ενεργειακά ζητήματα, σε πολλά άλλα ζητήματα και αυτού του είδους οι αποφάσεις … θα επηρεάσουν τη συζήτηση», δήλωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Κατάρ, ένας μεγάλος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν θα πολιτικοποιήσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη που βασίζονται σε εμπορικές συμφωνίες με την κρατική εταιρεία QatarEnergy.

«Σύμφωνα με το ιστορικό μας, δεν έχουμε ποτέ παραλείψει οποιαδήποτε αποστολή, δεν έχουμε πολιτικοποιήσει ποτέ την ενέργειά μας ούτε εργαλειοποιήσει ως όπλο την ενέργειά μας για να απειλήσουμε οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε ο υπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Times of Israel: Ο Τραμπ κλίνει προς τη χερσαία εισβολή στο Ιράν – Η Τεχεράνη θα αναγκαστεί τότε να υποκύψει
Ο αξιωματούχος, που γνωρίζει από κοντά τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν πως το Ιράν δύσκολα θα δεχτεί τις παραχωρήσεις του αμερικανικού σχεδίου 15 σημείων
Ντόναλντ Τραμπ
Δεξαμενόπλοιο τουρκικών συμφερόντων με ρωσικό πετρέλαιο χτυπήθηκε από drone κοντά στα Στενά του Βοσπόρου
Το πλοίο, με σημαία Σιέρα Λεόνε και την ονομασία Altura, είχε αναχωρήσει από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας στις 22 Μαρτίου, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους
πλοιο
Ραπάροντας, ο τραγουδιστής Μπαλέντρα Σαχ ορκίστηκε βουλευτής στο Νεπάλ και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας
«Η καρδιά μου ξεχειλίζει από θάρρος, το αίμα μου βράζει, τα αδέλφια μου είναι στο πλευρό μου, αυτή τη φορά θα υψωθούμε ψηλότερα», τραγουδάει στο νικητήριο βιντεοκλίπ
Ράπερ - Νεπάλ
Ρούτε: Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει εδώ και καιρό την απειλή του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν – Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Κίνα συνεργάζονται στενά με την Τεχεράνη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απάντησε διπλωματικά σε σχέση με τα όσα έχει πει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Συμμαχία
Μαρκ Ρούτε