Κόσμος

Roscosmos και Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ξεκίνησαν και πάλι τις συνομιλίες για την αποστολή του ExoMars στον Άρη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε και πάλι συνομιλίες με τη Ρωσική Roscosmos σχετικά με την αποστολή ρόβερ ExoMars, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν σημάδια ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Τη διεξαγωγή των συνομιλιών με τη Roskosmos επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου της ESA, χωρίς ωστόσο, να δώσει κάποια ένδειξη για το αποτέλεσμα.

Μία νέα ενημέρωση θα γίνει μετά από μία προγραμματισμένη σύσκεψη του Συμβουλίου της ESA την Τετάρτη.

Η ίδια υπηρεσία, είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι αναστέλλει τη συνεργασία της με την Roscosmos σχετικά με το κοινό πρόγραμμα, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η ESA θα διαβουλευτεί με τα μέλη της, μετά από τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για επανέναρξη της συνεργασίας είναι μικρές.

“Αν συναντηθούν στη μέση του δρόμου και πουν ότι συμφωνούν, τότε, η αποστολή μπορεί να υλοποιηθεί,” μετέδωσε το TASS επικαλούμενο μία δήλωση του Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι η εκτόξευση θα μπορούσε να γίνει το 2024.

Ο ίδιος είπε, ότι οι πιθανότητες για μία θετική απάντηση από τα μέλη της ESA είναι χαμηλές, στο 7-8%.

Ο Ρογκόζιν είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι η αποκατάσταση των κοινών διαστημικών προγραμμάτων θα μπορούσε να είναι πιθανή, μόλις οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας αρθούν.

Η Ρωσία συμμετέχει επίσης, μαζί με τη Δύση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που είναι το μεγαλύτερο τεχνητό κατασκεύασμα στο διάστημα. Η ESA ανακοίνωσε τον Μάιο, ότι δεν αναμένει από τη Ρωσία να τερματίσει την κοινή επιχείρηση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρουσία Ντόναλντ Τραμπ και Τζεϊ Ντι Βανς στην Αριζόνα για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζεϊ Ντι Βανς, αναμένονται σήμερα στην Αριζόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσάρλι Κερκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Ο Τσάρλι Κερκ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 1
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
«Έπαθα σοκ, συγκλονίστηκα όταν είδα τα πτώματα του αδελφού μου και της γυναίκας του» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια
Η πόλη της Γάζας
7
Reuters: Ο Τραμπ «μαλακώνει» τις αντιδράσεις του για Ουκρανία και Γάζα – Πώς η αλλαγή τακτικής ενθαρρύνει ρωσικές επιθέσεις
Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ, Aaron David Miller, ο Τραμπ ίσως απλώς συνειδητοποίησε ότι οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο δυσεπίλυτες από ό,τι είχε φανταστεί
Ντόναλντ Τραμπ 1