Δευτέρα, 20 Μαΐ
21oC Αθήνα

Συρία: Νέες επιθέσεις μία μέρα μετά το μακελειό – Διεθνής κατακραυγή για τις χημικές επιθέσεις

Εκατοντάδες παιδιά - θύματα της επίθεσης. ΦΩΤΟ REUTERS
Εκατοντάδες παιδιά - θύματα της επίθεσης. ΦΩΤΟ REUTERS

Περιοχές στις οποίες έγιναν χθες οι χημικές επιθέσεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, βομβάρδισαν σήμερα ο στρατός και η αεροπορία της Συρίας. Παρέμβαση Βεστερβέλε.

Μία μέρα μετά τις χημικές (σύμφωνα με την αντιπολίτευση) επιθέσεις οι δυνάμεις του Άσαντ βομβάρδισαν και πάλι.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν στο πλαίσιο μιας μεγάλης επίθεσης του στρατού με στόχο να απωθήσει τους αντάρτες από στρατηγικής σημασίας σημεία που ελέγχουν στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απηύθυνε έκκληση για πλήρη πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Συρία προκειμένου να ερευνήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων εναντίον πολιτών.

Ο Βέστερβέλε χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικές τις πληροφορίες και πρόσθεσε πως εάν επιβεβαιωθούν αυτό θα είναι “εξοργιστικό”.

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι στη Συρία έχει γίνει υπέρβαση όλων “των κόκκινων γραμμών” και επέκρινε τη διεθνή απραξία μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκατοντάδες θύματα σε επίθεση με χημικά όπλα.

Έκκληση να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να ερευνήσουν τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα απηύθυναν επίσης το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Διεθνής Αμνηστία.

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: “εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έπαθαν ασφυξία στη διάρκεια επίθεσης”

“Είτε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είτε όχι, η επίθεση προκάλεσε το θάνατο ενός μεγάλου αριθμού πολιτών και αυτοί που προέβησαν σ’ αυτές τις πράξεις πρέπει να λογοδοτήσουν. Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει αμέσως την πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που έφθασαν πρόσφατα στη Δαμασκό”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα τα μέλητου Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν σε έκτακτη συνεδρίαση να «ριχτεί φως» στις καταγγελίες, ωστόσο δεν εξέδωσαν -λόγω της αντίθεσης Ρωσίας και Κίνας- κοινή δήλωση που να καλεί ξεκάθαρα στην άμεση διενέργεια έρευνας από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Συρία.

Διαβάστε

Η στιγμή που μικρό κορίτσι συνειδητοποιεί πως επέζησε από την επίθεση με χημικά στη Συρία – «Είμαι ζωντανή» ουρλιάζει – Συγκλονιστικά video

Νέοι βομβαρδισμοί στη Δαμασκό – “Φως” στις καταγγελίες για χημικά όπλα ζητά ο ΟΗΕ

Μέρκελ: “Τρομακτικό έγκλημα” η χρήση χημικών στη Συρία – Αρνούνται να πάρουν θέση οι ΗΠΑ

Έγκλημα χωρίς τιμωρία στη Συρία – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν μικρά παιδιά από το νευροπαραλυτικό αέριο – Ξεπέρασαν τους 1.300 οι νεκροί

“Σφαγή” αμάχων στη Συρία – 650 οι νεκροί από τη χημική επίθεση λέει η αντιπολίτευση

Γενοκτονία χωρίς τέλος! Σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά με νευροπαραλυτικά αέρια στην Συρία! Αμέτοχη η διεθνής κοινότητα!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε