Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Το πρώτο συγκρότημα τρανσέξουαλ στην Ινδία – Το συγκλονιστικό μήνυμα της τραγουδίστριας

Το πρώτο συγκρότημα τρανσέξουαλ στην Ινδία – Το συγκλονιστικό μήνυμα της τραγουδίστριας

Με ένα συγκλονιστικό μήνυμα ενάντια στις προκαταλήψεις στην Ινδία, το συγκρότημα 6 Pack Band επανεκτελεί το τραγούδι Happy του Pharrell Williams.

H Komal Jagtap εργαζόταν ως τραγουδίστρια στην Ινδία και τραγουδούσε σε γάμους και βαφτίσεις, αλλά είχε πάντα μεγάλα όνειρα. Είχε ασχοληθεί με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μέχρι που πήγε σε οντισιόν για ένα νέο ποπ συγκρότημα.

Είναι πλέον μέλος του 6 Pack Band. Και τα υπόλοιπα 5 μέλη Bhavika Patil, Fida Khan, Chandrika Suvarnakar, Asha Jagtap και Ravina Jagtap είναι τρανσέξουαλ. “Εξωτερικά ήμουν άντρας. Μέσα μου ένιωθα γυναίκα. Όλοι μπορούσαν να καταλάβουν από τον τρόπο που μιλούσα και περπατούσα πως ήμουν διαφορετική. Ένιωθα ότι αυτή δεν ήταν η οικογένειά μου. Ότι δεν ανήκω εδώ”, θυμάται η Komal Jagtap.

Στην Ινδία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,9 εκατομμύρια τρανσέξουαλ που είναι γνωστοί ως hijras. Στιγματίζονται και αποξενώνονται. Οι γονείς της Komal Jagtap αγωνίστηκαν να την αποδεχτούν αλλά βίωσαν τον χλευασμό και σταμάτησαν να της μιλάνε. Έτσι έφυγε από το σπίτι το 1999. Ήταν μόλις 8 ετών. “Ο αδερφός μου και η αδερφή μου μου είπαν κάποτε “θα έπρεπε να φοράς παντελόνια και πουκάμισα και όλα θα είναι εντάξει”. Τους εξήγησα ότι δεν είναι αυτό που είμαι. Όταν με είδαν πρώτη φορά με σάρι, οι συγγενείς μου μου είπαν ότι έχω πεθάνει για εκείνους. Δεν γύρισα ποτέ”. Βρήκε καταφύγιο σε μια κοινότητα τρανσέξουαλ. “Τους ζήτησα να μου επιτρέψουν να ζήσω μαζί τους. Υπήρχαν 20 ή 30 hijras που ζούσαν εκεί. Μου έμαθαν όλα όσα χρειάζονται για να επιβιώσω”.

Η λεκτική κακοποίηση και οι διακρίσεις αποτελούν κομμάτι της καθημερινής ζωής των τρανσέξουαλ στην Ινδία. “Όταν περπατάμε στον δρόμο, μας βρίζουν. Λένε στα παιδιά να μείνουν μακριά μας. Ο γκουρού μου μου είπε ότι οι άνθρωποι γελάνε με τους τρανσέξουαλ αλλά ποτέ δεν πρέπει να δείξεις τον πόνο σου”.

Τα πράγματα άλλαξαν την περασμένη Άνοιξη. Όταν ο Ashish Patil, επικεφαλής των ταινιών Y, αποφάσισε να σχηματίσει το πρώτο συγκρότημα διαφυλικών της Ινδίας. “Δεν υπάρχουν πρότυπα για τους τρανσέξουαλ. Ψάχναμε να βρούμε ανθρώπους παντού. Όταν τους προσεγγίζαμε μας έλεγαν “γιατί να σας πιστέψουμε όταν οι γονείς μας δεν έκαναν τίποτα για εμάς”; Έπρεπε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους”, σημείωσε ο Ashish Patil.

Οι hijras είναι πολύ δύσκολο να βρουν μια συμβατική δουλειά. Η επαιτεία και η πορνεία είναι οι δύο βασικοί τρόποι για να βγάλουν χρήματα. Στο νέο εγχείρημα βοήθησε και η αλλαγή της επίσημης στάσης. Σε μια απόφαση – ορόσημο το 2014, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα διαφυλικά άτομα, το “τρίτο φύλο”, έχουν ίσα δικαιώματα βάσει νόμου.

“Όταν κάναμε την πρώτη ηχογράφηση, φανταζόμουν ότι απλά τραγουδούσα σε γάμο”, θυμάται η Komal Jagtap. Το πρώτο τους τραγούδι Hum Hain Happy, διασκευή του τραγουδιού Happy του Pharrel Williams, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο για να συμπέσει με την Ημέρα της Δημοκρατίας στην Ινδία. Στο βίντεο κλιπ απεικονίζεται μια ανεκτική κοινωνία, ένας κόσμος όπου οι hijras μπορούν επίσης να είναι ευτυχισμένοι.

Η πιο σημαντική αλλαγή στη ζωή της Komal Jagtap είναι στο πώς αντιμετωπίζεται από εκείνους που κάποτε την απέφευγαν. “Μετά από χρόνια σιωπής, ο αδερφός μου με κάλεσε σπίτι. Τώρα οι γείτονες λένε στην οικογένειά μου “κοιτάξτε, ο γιος σας είναι στην τηλεόραση”. Οι άνθρωποι που μας παρενοχλούσαν στον δρόμο τώρα λένε “είναι ο σταρ του συγκροτήματος 6 Pack Band”.

Στέλνει όμως και το δικό της μήνυμα σε όλες τις οικογένεις όπως η δική της. “Πάντα θα υπάρχει ένα παιδί που θα γεννιέται κάπου και είαι hijra. Τους αξίζει να ζήσουν. Μην τους κρύβετε. Μην τους κρατάτε σε κλουβί. Και αν δεν μπορείτε να τους αποδεχτείτε, αφήστε τους να ζήσουν με ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν. Αφήστε τους ελεύθερους. Μέσα από το συγκρότημα απέδειξα στον κόσμο ότι μπορώ να κάνω κάτι. Βρίστε με αν θέλετε. Είμαι περήφανος που είμαι hijra. Είμαι τραγουδίστρια στις 6 Pack Band. Σήμερα είμαι κάποια”.

Πηγή: Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε