Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Toots Thielemans: 100 χρόνια από τη γέννηση του βιρτουόζου της φυσαρμόνικας

Toots Thielemans: 100 χρόνια από τη γέννηση του βιρτουόζου της φυσαρμόνικας

O Toots Thielemans (Τουτς Τίλεμανς), ο «βασιλιάς» της φυσαρμόνικας, είναι σήμερα το τιμώμενο πρόσωπο της Google, καθώς σε αυτόν είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle.

Αφορμή για το σημερινό Doodle του Toots Thielemans είναι η συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.

Ο Toots Thielemans γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1922 στις Βρυξέλλες, και εγκαταστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 στις ΗΠΑ, όπου συνόδευσε στη σκηνή τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ εκείνης της εποχής.

Ο Toots Thielemans ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως κιθαρίστας και στη συνέχεια πρόσθεσε την ικανότητά του να σφυρίζει μελωδίες πάνω από τους ήχους της. Εμπνευσμένος από τις καινοτομίες του Τσάρλι Πάρκερ και του Ντίζι Γκιλέσπι στα μέσα του 20ου αιώνα, ασχολήθηκε πιο εντατικά με τη φυσαρμόνικα και ανέπτυξε μια τεχνική επηρεασμένη από το bebop.

Υπήρξε συνεργάτης θρύλων της τζαζ, από την Έλα Φιτζέραλντ ως τον Τσάρλι Πάρκερ και από τον Μπιλ Έβανς ως τον Ζιλμπέρτο Ζιλ.

Στη δεκαετία του ’60 όταν πρόσθεσε το σφύριγμα πάνω από την κιθάρα του έκανε διεθνή επιτυχία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον σπουδαίων παραγωγών όπως για παράδειγμα ο Κουΐνσι Τζόουνς. Η φυσαρμόνικά του πλέον κοσμεί το θεματικό τραγούδι του Sesame Street.

Ο Toots Thielemans εμφανίστηκε και σε ταινίες, ενώ έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μπίλι Τζόελ στο τραγούδι «Leave A Tender Moment Alone» καθώς και με τον Τζούλιαν Λένον στο «Too Late for Goodbyes».

Τον Μάρτιο του 2014, ο Toots Thielemans ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη μουσική σκηνή, καθώς αισθανόταν πως πλέον δεν έχει τις δυνάμεις που του χρειάζονταν για μια ολόκληρη συναυλία.

Πέθανε στις 22 Αυγούστου 2016, σε ηλικία 94 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις