Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουλάχιστον 20 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Eυρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εξαπέλυσαν τη νύχτα οι διεθνείς και αφγανικές δυνάμεις εναντίον της πόλης Μαρζάχ στην επαρχία Χελμάντ. 

“Μέχρι τώρα έχουμε σκοτώσει 20 ενόπλους εχθρούς και συλλάβει άλλους 11”, δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Σερ Μοχάμαντ Ζαζάι, διοικητής των αφγανικών δυνάμεων στο Μαρζάχ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

Δεκαπέντε χιλιάδες στρατιώτες των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με επικεφαλής τις αμερικανικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν τη νύκτα μεγάλης κλίμακας επίθεση, που φέρει την ονομασία Mushtarak (Μαζί) εναντίον θέσεων των ταλιμπάν στην πόλη Μαρζάχ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων μετά την ανακοίνωση για την αποστολή επιπλέον δύναμης 30.000 αμερικανών στρατιωτών στον Αφγανιστάν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο την ανατροπή της πορείας των επιχειρήσεων, τη στιγμή που ενισχύεται η πολεμική δραστηριότητα των δυνάμεων των ταλιμπάν.

Η Καμπούλ και οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις παρουσίασαν την επιχείρηση Mushtarak ως την πρώτη φάση ευρείας επιχείρησης με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας της Καμπούλ στην επαρχία Χελμάντ, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των ταλιμπάν και κέντρο καλλιέργειας του οπίου.

“Η επιχείρηση που ξεκίνησε έχει ως στόχο να απαλλάξει την περιοχή από τους αντάρτες και να δημιουργήσει τις συνθήκες (για την αφγανική κυβέρνηση) για περισσότερη ασφάλεια, σταθερότητα, ανάπτυξη, κράτος δικαίου, ελευθερία κίνησης και ανοικοδόμηση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Isaf.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν οι δυνάμεις των αμερικανών Πεζοναυτών, βρετανικές και αφγανικές δυνάμεις, καθώς και μονάδες των στρατιωτικών δυνάμεων της Δανίας, του Καναδά και της Εσθονίας.

Η επιχείρηση Mushtarak θα επικεντρωθεί στην πόλη Μαρζάχ και τα περίχωρά της, με πληθυσμό 125.000 κατοίκους. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, 400 έως 1.000 ταλιμπάν έχουν οχυρωθεί στην πόλη Μαρζάχ και τα περίχωρά της και ο εκπρόσωπός τους υποσχέθηκε ότι η αντίστασή τους θα είναι ισχυρή, διευκρινίζοντας ότι θα προσφύγουν στις συνήθεις τακτικές τους, την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και τις ενέδρες.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιθέσεων οι ταλιμπάν επέλεξαν να μην αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τις ξένες δυνάμεις, αλλά να οπισθοχωρήσουν στις απρόσιτες ορεινές περιοχές ή να αναμειχθούν με τον πληθυσμό. Αναλυτές και στελέχη των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούν ότι η πόλη Μαρζάχ δεν είναι παρά ένα από τα πολλά προπύργια των ταλιμπάν. 
   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε