Κόσμος

Τουρκία: “Τραβάει το αυτί” του Γερμανού πρέσβη για το “άκυρο” στον Ερντογάν

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών τον γερμανό επιτετραμμένο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γερμανίας, την επομένη μιας διαδήλωσης Τούρκων στην Κολονία κατά την οποία απαγορεύτηκε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν χθες στην Κολονία, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή της δυτικής Γερμανίας, όπου κατοικούν πολλοί Τούρκοι, δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όμως η Άγκυρα χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την απαγόρευση που επέβαλε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στον Ερντογάν να παρέμβει στη συγκέντρωση μέσω βιντεοσύνδεσης και αναμένεται να κοινοποιήσει επίσημα τη διαμαρτυρία της στον επιτετραμμένο στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Άγκυρα.

Παρ΄όλ΄αυτά, μήνυμα του ισλαμο-συντηρητικού ηγέτη αναγνώστηκε κατά τη συγκέντρωση, στο οποίο ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και δήλωσε πως “η Τουρκία είναι πιο ισχυρή σήμερα απ΄ό,τι ήταν πριν από τις 15 Ιουλίου”, οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι γερμανικές αρχές φοβούνταν ότι μια ομιλία του Ερντογάν μέσω βίντεο θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στο εσωτερικό της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο – 1,55 εκατομμύρια Τούρκοι, σε μία κοινότητα τριών εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, περιλαμβανομένων και των Γερμανών τουρκικής καταγωγής.

Η γερμανική αστυνομία απαγόρευσε χθες τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη διαδήλωση “κατά του πραξικοπήματος και υπέρ της δημοκρατίας”, στην οποία είχαν καλέσει υποστηρικτές του Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 24