Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Τζιχαντιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ – Οι κάτοικοι της Βαγδάτης μαζεύουν προμήθειες (video)

Τζιχαντιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ – Οι κάτοικοι της Βαγδάτης μαζεύουν προμήθειες (video)

Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών είναι το διυλιστηρίου πετρελαίου στην πόλη Μπαϊτζί βόρεια της Βαγδάτης, που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα.

“Οι ένοπλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο διυλιστήριο. Τώρα έχουν τον έλεγχο των μονάδων παραγωγής, του κτηρίου της διοίκησης και τεσσάρων παρατηρητηρίων. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% του διυλιστηρίου”, δήλωσε αξιωματούχος μιλώντας από τους χώρους του διυλιστηρίου.

Ο ίδιος είπε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους ακραίους ισλαμιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας μαίνονται κοντά στην κεντρική αίθουσα ελέγχου της μονάδας.

Νωρίτερα, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και πολυβόλα κατά του διυλιστηρίου. Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 4 π.μ έξω από τις τρεις κύριες εισόδους των εγκαταστάσεων. πρόσθεσαν οι πηγές.

Υπό τον φόβο της εισβολής των ακραίων ισλαμιστών, οι κάτοικοι στη Βαγδάτη έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουν νερό και άλλες προμήθειες.

Βομβαρδίστηκε κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Στο μεταξύ, κλινική των Γιατρών χωρίς Σύνορα βομβαρδίστηκε στο Τικρίτ του βορείου Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση που απευθύνει έκκληση για την προστασία των αμάχων και των ιατρικών κέντρων στη χώρα.

Παρά την επιδεινούμενη κατάσταση της ασφάλειας, η ΜΚΟ προβλέπει να αυξήσει τις δραστηριότητές της στο Ιράκ εγκαθιστώντας κινητές ιατρικές μονάδες στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Ντόχουκ και Μοσούλης, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει. Προτίθεται να ανοίγει μια κλινική στο Κιρκούκ και να ενισχύσει τη χειρουργική της ομάδα στο Τικρίτ και τη Χαουίτζα.

Η ΜΚΟ που έχει συνεχή παρουσία στο Ιράκ από το 2006 απασχολεί τουλάχιστον 300 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους Ιρακινούς.

Απήγαγαν 40 Ινδούς από εργοτάξια

Παράλληλα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι 40 Ινδοί που εργάζονταν σε εργοτάξια απήχθησαν στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, περίπου 100 ινδοί εργάτες ζουν στις περιοχές του Ιράκ που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και η Ινδία είναι σε επαφή με πολλούς από αυτούς, περιλαμβανομένων 46 νοσοκόμων.

Οι νοσοκόμες αυτές βρίσκονται αποκλεισμένες στο Τικρίτ που είναι υπό τον έλεγχο του ΙΚΙΛ, ενώ πολλές εξ αυτών παραμένουν στο νοσοκομείο όπου εργάζονται. Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει επικοινωνήσει με τις νοσοκόμες και προσφέρει βοήθεια, υπογράμμισε ο Ακμπαρούντιν.

Εξάλλου η Ινδία έχει στείλει έναν ανώτερο αξιωματούχο στη Βαγδάτη για να συνδράμει στις προσπάθειες επαναπατρισμού των ινδών υπηκόων, ενώ η χώρα έχει δημιουργήσει και μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης η οποία παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση στο Ιράκ.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι 60 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 15 τούρκοι οικοδόμοι, απήχθησαν από ισλαμιστές αντάρτες κοντά στην πόλη Κιρκούκ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι τα σχέδια των ισλαμιστών στο Ιράκ

Η Ουάσινγκτο​ν ψάχνει τη στρατιωτική λύση για το Ιράκ

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ – Τζιχαντιστές εκτελούν Ιρακινούς στρατιώτες

Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο στο Ιράκ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε