Κόσμος

Βίντεο φέρνει στη δημοσιότητα βασανιστήρια σε δημόσια νοσοκομεία στη Συρία

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στην κατοχή τους βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται βασανιστήρια σε βάρος Σύρων ασθενών μέσα σε ένα νοσοκομείο.

“Η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε αυτό το βίντεο από το Channel 4 χθες. Οι εικόνες είναι πραγματικά σοκαριστικές”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Το βίντεο που μεταδόθηκε από το βρετανικό κανάλι την Δευτέρα γυρίστηκε κρυφά και σε αυτό, σύμφωνα πάντα με το Channel 4, εικονίζονται ασθενείς να υποβάλλονται σε βασανιστήρια από το ιατρικό προσωπικό μέσα σε ένα κρατικό νοσοκομείο της πόλης Χομς. Τραυματισμένοι άνδρες, με καλυμμένα τα μάτια, είναι αλυσοδεμένοι στα κρεβάτια τους. Σε ένα τραπέζι, σε ένα διάδρομο, διακρίνεται ένα μαστίγιο και ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Ορισμένοι ασθενείς φαίνεται σαν να έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια.

Περιπτώσεις βασανιστηρίων καταγγέλλονται στη Συρία εδώ και 40 χρόνια, σημείωσε ο Κόλβιλ. “Η βαναυσότητα των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας είναι διαβόητη”, είπε χαρακτηριστικά. Στις μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στη χώρα περιλαμβάνονται ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ, κρέμασμα από τα άκρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ψυχολογικά βασανιστήρια, εξήγησε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που παρουσιάζονται στο βίντεο, “όποια και αν είναι η αλήθεια, οι πράξεις αυτές είναι απαράδεκτες για τον ΠΟΥ. Τα νοσοκομεία πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι χώροι, όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν ζητούν ιατρική φροντίδα. Οι γιατροί που δουλεύουν σε αυτά πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται σε ασφαλές και ουδέτερο περιβάλλον”, τόνισε.

Ο Κόλβιλ είπε ότι οι Σύροι φοβούνται να πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και για αυτό προσπαθούν να οργανώσουν αυτοσχέδιες κλινικές σε τζαμιά και σπίτια που όμως γίνονται στόχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 25