Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Άνοιξε και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Οι πρώτες πτήσεις

Αφγανιστάν: Άνοιξε και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Οι πρώτες πτήσεις

Την είδηση ότι άνοιξε και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ έκανε γνωστό ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Αφγανιστάν, καθώς, όπως είπε, μια τεχνική ομάδα κατάφερε να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ ώστε να φθάνει βοήθεια στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες πτήσεις εσωτερικού από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προς τις πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Κανταχάρ. 

Υπενθυμίζεται πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι κλειστό αφότου τελείωσε η μαζική αερομεταφορά αμερικανών πολιτών, άλλων δυτικών υπηκόων και Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις δυτικές χώρες. Το τέλος της επιχείρησης αυτής σηματοδοτήθηκε με την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, φοβούμενοι για τη ζωή τους υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, έμειναν πίσω όταν η επιχείρηση τελείωσε στο τέλος Αυγούστου. Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί πως όσοι το θέλουν θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στην Ντόχα με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε πως η χώρα του συνομιλεί με τους Ταλιμπάν και εργάζεται με την Τουρκία για ενδεχόμενη παροχή τεχνικής υποστήριξης για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

17 νεκροί από πανηγυρικούς πυροβολισμούς

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πανηγυρικούς πυροβολισμούς. Το πρακτορείο ειδήσεων Σαμσάντ μετέδωσε πως «πυροβολισμοί στον αέρα» την Παρασκευή, στην Καμπούλ στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ 41 τραυματίσθηκαν. Το πρακτορείο ειδήσεων Τόλο έκανε λόγο για τον ίδιο αριθμό νεκρών.

Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση του κύριου εκπροσώπου των Ταλιμπάν, του Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Αποφεύγετε τους πυροβολισμούς στον αέρα και αντί γι’ αυτό να ευχαριστείτε τον Θεό», έγραψε ο Μουτζάχιντ σε μήνυμά του στο Twitter: «Οι σφαίρες μπορούν να κάνουν κακό σε αμάχους, έτσι μην πυροβολείτε χωρίς να χρειάζεται».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις