Κόσμος

Αφγανιστάν: Ελικόπτερα παρέλαβαν 169 Αμερικανούς από ξενοδοχείο της Καμπούλ – Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν νέο κυβερνητικό πλαίσιο

Η δύναμη του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν ανέπτυξε τρία ελικόπτερα για να απομακρυνθούν 169 Αμερικανοί που δεν ήταν σε θέση να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Τρία Chinook βγήκαν από την ασφαλή περίμετρο του αεροδρομίου και έφτασαν σε ξενοδοχείο σε μικρή απόσταση –κάπου 200 μέτρα– από εκεί, το Baron, για να παραλάβουν τους Αμερικανούς πολίτες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι.

Είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση αφότου άρχισε η κρίση που ο αμερικανικός στρατός αξιοποίησε τη δυνατότητά του να κινηθεί εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου για να βοηθήσει ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η ομάδα που απομάκρυναν τα ελικόπτερα σκόπευε να πάει με τα πόδια στο αεροδρόμιο, αλλά πλήθος συγκεντρωμένων ανθρώπων δυσκόλευε την πρόσβαση και προκάλεσε ανησυχία στα μέλη της και σε Aμερικανούς αξιωματούχους.

«Δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσαν να διαπεράσουν» το πλήθος αυτό, εξήγησε ο κ. Κέρμπι. «Οι διοικητές στο πεδίο πήραν έτσι την πρωτοβουλία να στείλουν ελικόπτερα να τους παραλάβουν».

Στην ομιλία του νωρίτερα χθες, ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στην εκκένωση των 169 Αμερικανών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι Aμερικανοί στρατιώτες, που ελέγχουν το αεροδρόμιο για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, είχαν ως αυτό το στάδιο αποφύγει να βγουν από την περίμετρο, για αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο να συγκρουστούν με τους Ταλιμπάν.

Το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας εγκατέλειψε τη χώρα, μεταφέρθηκε στο Πακιστάν

Τα μέλη του προσωπικού του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που είχαν έδρα την Καμπούλ και συγγενείς τους πρώτου βαθμού απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον το οποίο συντάχθηκε χθες Παρασκευή και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει κάνει δημόσια κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής για τα προγράμματά της ή τη δραστηριοποίησή της στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μπήκαν στην Καμπούλ την Κυριακή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Radio Pakistan, αλλοδαποί και Αφγανοί που ανήκουν στο προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και εργαζόμενοι σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ήταν ανάμεσα στους κάπου 350 ανθρώπους που έφθασαν στο Ισλαμαμπάντ από την Καμπούλ με ειδική πτήση της Pakistan International Airlines (PIA).

Οι Ταλιμπάν θα ανακοινώσουν ένα νέο κυβερνητικό πλαίσιο για τη χώρα εντός των επόμενων εβδομάδων

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπός τους σήμερα, μετά την γρήγορη ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους μαχητές τους.

“Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων”, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος αυτός.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 6
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν