Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Ο στρατιώτης με το μωρό αγκαλιά – Οι φωτογραφίες που έγιναν viral

Αφγανιστάν: Ο στρατιώτης με το μωρό αγκαλιά – Οι φωτογραφίες που έγιναν viral

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει δραματική, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ημέρα που οι Ταλιμπάν πήραν ξανά στα χέρια τους την εξουσία. Οι εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αποκαλύπτουν την απόγνωση. Είναι εικόνες γροθιά στο στομάχι. Αλλά είναι κι άλλες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια. 

Σε πολλές από τις εικόνες αυτές, “πρωταγωνιστές” είναι τα παιδιά. Μικρά παιδιά που συνωστίζονται μαζί με χιλιάδες άλλους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ γιατί οι γονείς τους δεν θέλουν να ζήσουν σε ένα Αφγανιστάν όπου θα κυβερνούν οι Ταλιμπάν!  

Πολλοί γονείς τα δίνουν σε Αμερικανικούς στρατιώτες προκειμένου να γλιτώσουν. Προτιμούν να το δώσουν σε ξένους για να ζήσουν παρά να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Τον γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η φωτογραφία που δείχνει έναν Αμερικανό στρατιώτη να κρατάει στην αγκαλιά του ένα βρέφος και να χαμογελά. 

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εκεί όπου τις τελευταίες ημέρες οι στιγμές είναι δραματικές με τον κόσμο να αναζητά την σωτηρία του μπαίνοντας σε ένα αεροπλάνο.

Δεν είναι η μοναδική που καταγράφει πως για άλλη μια φορά, τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα ενός προσφυγικού δράματος που συντελείται μπροστά στα μάτια όλων μας. 

Σε άλλες εικόνες γυναίκες στρατιωτικοί κρατούν με στοργή στα χέρια τους μωρά και προσπαθούν να τα κοιμίσουν. 

Σε άλλες στρατιώτες προσπαθούν να τα ηρεμήσουν και να τα κάνουν να νιώσουν ασφάλεια.

Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί στρατιώτες που με στοργή σκύβουν πάνω από τις αθώες ψυχές παιδιών στο Αφγανιστάν δίνοντας τους μια αγκαλιά, ένα χάδι και λίγο νερό για να ξεδιψάσουν. Ενα χάδι ελπίδας στις μαύρες μέρες που περνά η χώρα…. 

Μια γυναίκα στρατιώτης χαμογελά και παίζει με κορίτσια από το Αφγανιστάν προσφέροντας τους λίγες στιγμές αισιοδοξίας και ελπίδας. 

Σκεπασμένο με τζάκετ πεζοναύτη

Το στιγμιότυπο με το παιδάκι σκεπασμένο με ένα τζάκετ πεζοναύτη είναι κάτι παραπάνω από συγκινητικό. Το συγκεκριμένο παιδί κατάφερε να μπει μέσα σε αεροπλάνο, σε μία από τις επιχειρήσεις εκκένωσης και να φύγει από τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο πιτσιρικάς δεν άντεξε και αποκοιμήθηκε στο παγωμένο μεταλλικό δάπεδο του αεροσκάφους. Ενας στρατιώτης του τον είδε, έβγαλε και έριξε πάνω του, το τζάκετ του σε μια προσπάθεια να τον ζεστάνει.

 

Όλα αυτά ενώ οι εικόνες έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένουν εφιαλτικές… 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις