Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βάζουν «στοπ» στην κοινωνική ζωή των γυναικών

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βάζουν «στοπ» στην κοινωνική ζωή των γυναικών
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν υφίστανται βία από την ηγεσία των Ταλιμπάν, προειδοποίησε χθες Δευτέρα (17.1.2022) ομάδα 36 ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς συνεχίζεται η θεσμοθέτηση συστηματικών διακρίσεων βάσει του φύλου σε ευρεία κλίμακα στη χώρα.

«Μας ανησυχούν οι συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες των Ταλιμπάν να αποκλειστούν οι γυναίκες από την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική σφαίρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας» του Αφγανιστάν, ανέφερε η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ.

Μάλιστα, οι ανησυχίες εντείνονται «για τις γυναίκες που ανήκουν σε εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες, όπως αυτές των Χαζάρων, των Τατζίκων, των Ινδουιστών και άλλων κοινοτήτων οι διαφορές ή η ευκολία εντοπισμού των οποίων τις καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτες», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν υφίστανται μια σειρά περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου. Στις περισσότερες γυναίκες απαγορεύθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται. Ακόμη και οι οδηγοί ταξί έλαβαν εντολή να μην παραλαμβάνουν γυναίκες εάν δεν φορούν συγκεκριμένο είδος χιτζάμπ ενώ πολλές είναι οι γυναίκες που φοβούνται αντίποινα αν βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή, σε ρόλο κηδεμόνα.

Οι πολιτικές αυτές πλήττουν «τη δυνατότητα των γυναικών να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, ωθώντας τις ακόμη βαθύτερα στη φτώχεια», προειδοποίησε η ομάδα του ΟΗΕ και συμπλήρωσε ότι «οι γυναίκες που έχουν νοικοκυριά πλήττονται ακόμη περισσότερο, καθώς τα δεινά τους επιδεινώνει η ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.

«Ιδιαίτερη και σοβαρή ανησυχία» προκαλεί η συνεχιζόμενη στέρηση από πλευράς των Ταλιμπάν του δικαιώματος των γυναικών και των κοριτσιών στην παιδεία, όπως τονίζεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παράλληλα, οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει ή κλείσει θεσμούς που είχαν δημιουργηθεί για να βοηθούν και να προστατεύουν ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια όπως, το υπουργείο Γυναικών, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες.

Γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων σε βάρος τους συνεχώς τους τελευταίους πέντε μήνες, αξιώνοντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην ελευθερία. Μαχητές των Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν, απείλησαν ή έθεσαν υπό κράτηση επανειλημμένα γυναίκες που συμμετείχαν σε τέτοιες κινητοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις