Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Συζητάνε με τους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών χωρίς γυναίκες

Αφγανιστάν: Συζητάνε με τους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών χωρίς γυναίκες
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί δέχονται πολλές επικρίσεις γιατί, ενώ ζητούν από τους Ταλιμπάν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των γυναικών, στέλνουν αντιπροσωπείες αποτελούμενες μόνο από άνδρες στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της οργάνωσης που κυβερνά το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν διόρισαν κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά άνδρες και περιόρισαν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και τη μόρφωση, από την πρώτη στιγμή που στο Αφγανιστάν, προκαλώντας την καταδίκη πολλών χωρών.

Όμως η παρουσία γυναικών είναι σπάνια και στις αντιπροσωπείες κυβερνήσεων, υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που πηγαίνουν στην Καμπούλ για να συναντηθούν με τους Ταλιμπάν.

«Δώστε το παράδειγμα»

«Γυναίκες με υψηλόβαθμα αξιώματα θα έπρεπε να έχουν αναλάβει τις συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν (…) Μην αποκλείετε τις γυναίκες», υπογράμμισε η Σαχαρζάντ Ακμπάρ, η επικεφαλής της εξόριστης Ανεξάρτητης Αφγανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια έκκληση που απηύθηνε κυρίως σε κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ, ζητώντας μέσω Twitter «να μην κανονικοποιήσουν την εξαφάνιση των γυναικών από τους Ταλιμπάν».

Η Χέδερ Μπαρ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δημιούργησε έναν μακρύ κατάλογο με φωτογραφίες από τις συναντήσεις των Ταλιμπάν με διάφορες αντιπροσωπείες στην Καμπούλ, σε καμία από τις οποίες δεν συμμετέχουν γυναίκες.

«Οι ξένες χώρες και κυρίως οι οργανώσεις αρωγής θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα. Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στους Ταλιμπάν να πιστέψουν ότι αυτός ο κόσμος που δημιουργούν, χωρίς γυναίκες, είναι κανονικός», εξήγησε.

«Να δείξουν ότι το πιστεύουν»

Μεταξύ των φωτογραφιών που ανήρτησε η Μπαρ είναι και αυτές από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου μεταξύ βρετανικής αποστολής και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Η φωτογραφία, που αναρτήθηκε στο Τwitter, δείχνει τον Βρετανό απεσταλμένο Σάιμον Γκρας και δύο συναδέλφους του να κάθονται σε ένα πολυτελές σαλόνι στην Καμπούλ μπροστά από τη λευκή και μαύρη σημαία των Ταλιμπάν και να συνομιλούν με τους αντιπροέδρους, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ και του Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ένας Βρετανός αξιωματούχος έκανε λόγο για σύμπτωση και εξήγησε ότι η αποστολή ήταν μικρή και ότι αυτή την περίοδο τυχαία τα τρία αυτά διπλωματικά πόστα έχουν αναλάβει άνδρες.

Αποκλειστικά άνδρες έστειλε στην Καμπούλ και το Πακιστάν, μια χώρα που η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν, ώστε να συνοδεύσουν τον υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού, σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η Φαούζια Κούφι, που είχε συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πέρυσι στη Ντόχα, δεν κρύβει την οργή της.

«Εκτός από το να μιλάνε για τα δικαιώματα των γυναικών, οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει επίσης να ενεργήσουν. Πρέπει να δείχνουν ότι το πιστεύουν, ότι δεν είναι απλώς μια πολιτική δήλωση», τόνισε.

Ακόμη πιο εξοργιστικό, σύμφωνα με τη Μπαρ, είναι το γεγονός ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φαίνεται να ακολουθούν την ίδια τάση, στέλνοντας αποκλειστικά ανδρικές αποστολές.

«Πολύ περίεργο»

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η Unicef και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) εξήγησαν ότι έστειλαν μόνο μικρές αποστολές υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι έτυχε να είναι άνδρες.

«Το να εγείρονται ανησυχίες για τα δικαιώματα των γυναικών σε ένα δωμάτιο γεμάτο από άνδρες μοιάζει περίεργο», υπογράμμισε η Μπαρ.

Πρόσφατα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα στείλει μια αποκλειστικά γυναικεία αντιπροσωπεία για να συζητήσει με τους Ταλιμπάν για τη μόρφωση των κοριτσιών.

Εξάλλου οι Ταλιμπάν δεν έχουν απαιτήσει στις συναντήσεις τους με ξένες αντιπροσωπείες να συναντώνται μόνο με άνδρες και έχουν ήδη συνομιλήσει με κάποιες, όπως η Κούφι στη Ντόχα.

Η ίδια, που επέζησε δύο αποπειρών κατά της ζωής της, αρχικά είχε διστάσει να συζητήσει με τους ισλαμιστές οι οποίοι στη διάρκεια του πρώτου τους καθεστώτος στη δεκαετία του 1990 είχαν φυλακίσει τον σύζυγό της και είχαν απειλήσει να τη μαστιγώσουν επειδή είχε βαμμένα νύχια.

Όμως όταν βρέθηκε απέναντί τους στη Ντόχα ένιωσε «ισχυρή».

Ωστόσο σήμερα αυτοί που μπορούν να φροντίσουν οι γυναίκες να έχουν θέση στα τραπέζια των συζητήσεων συχνά ξεχνούν να το κάνουν, καταγγέλλει η Κούφι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις