Κόσμος

Αγγλικανική Εκκλησία: Συγγνώμη από τα θύματα παιδεραστών ιερέων

Η Αγγλικανική Εκκλησία “απέτυχε να προστατεύσει” τα θύματα παιδεραστών ιερέων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ανεξάρτητων Βρετανών ερευνητών στους κόλπους του θεσμού αυτού που επέτρεπε στους δράστες σεξουαλικής κακοποίηση ανηλίκων “να κρύβονται”.

Στην Αγγλικανική Εκκλησία δύο ανώτεροι αξιωματούχοι ζήτησαν συγγνώμη από τα θύματα, πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ερευνών για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων (IICSA). Η Επιτροπή συγκροτήθηκε το 2015, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν τότε – και στη συνέχεια διαψεύστηκαν – για την ύπαρξη ενός δικτύου παιδεραστών στα ανώτερα κλιμάκια της Εκκλησίας.

“Η κουλτούρα της Εκκλησίας της Αγγλίας επέτρεψε να μετατραπεί σε έναν χώρο όπου οι δράστες μπορούσαν να κρυφτούν”, σημειώνει η Επιτροπή. “Ο σεβασμός απέναντι στην Εκκλησία και τους ιερείς, τα ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα και ένα περιβάλλον όπου οι φερόμενοι δράστες υποστηρίζονταν περισσότερο από τα θύματα αποτελούσαν εμπόδια για την αποκάλυψη (των επιθέσεων) τις οποίες πολλά από τα θύματα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν”, τονίζεται στην έκθεση αυτήν.

Αγγλικανική Εκκλησία: Πέπλο σιωπής 

Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει πάνω από 25 εκατομμύρια μέλη. Συνολικά, 390 πρόσωπα που συνδέονταν με την Εκκλησία καταδικάστηκαν για σεξουαλικά εγκλήματα από το 1940 μέχρι το 2018. Μόνο το 2018 έγιναν 449 καταγγελίες για πρόσφατες σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά, εκ των οποίων πάνω από τις μισές αφορούσαν ιερείς ή άλλους θρησκευτικούς λειτουργούς.

“Μολονότι πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί όσον αφορά τη διοίκηση, την κατάρτιση, τον έλεγχο, το προσωπικό, τις πολιτικές και τις διαδικασίες (…) απομένουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν”, σημειώνει η Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να ανατεθεί σε κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο η εξουσία να παίρνει τις αποφάσεις για την προστασία των θυμάτων, ανεξάρτητα από τον αρχιεπίσκοπο. Η Εκκλησία θα πρέπει επίσης να επαναφέρει τον κανόνα που όριζε ότι θα αποκλείονται από τους κόλπους της ιερείς οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών, να στηρίζει περισσότερο τα θύματα και να μοιράζεται τις πληροφορίες που διαθέτει με άλλες Εκκλησίες.

Πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η έκθεση, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης των Αγγλικανών και ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης Στίβεν Κοτρέλ, ο “υπ’ αριθμόν 2” επίσκοπος της Εκκλησίας, σε μια επιστολή τους δήλωσαν ότι “λυπούνται πραγματικά για τον επονείδιστο τρόπο με τον οποίο ενήργησε” ο θεσμός. “Δεσμευόμαστε να ακούσουμε, να μάθουμε και να δράσουμε” με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, πρόσθεσαν.

Οι δύο αρχιεπίσκοποι ζήτησαν επίσης “ειλικρινά συγγνώμη, από τα βάθη της καρδιάς τους” από εκείνους που έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης, από τις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι συναντά Ευρωπαίους ηγέτες στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πριν τη σύνοδο με τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον για να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει της καθοριστικής συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου 1
Γαζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση έδωσε τη συγκατάθεσή της σε πρόταση που διαβιβάστηκε από μεσολαβητές, η οποία περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών και απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με την Times of Israel
Αεροφωτογραφία της Γάζας 3
«Μεγάλη μέρα στον Λευκό Οίκο» δηλώνει ο Τραμπ πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στο Truth Social μια πρωτοφανή σύνοδο στην Ουάσινγκτον, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νροναλντ Τραμπ
Σύνοδος Τραμπ – Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον: Το ζήτημα του κουστουμιού του Ουκρανού προέδρου επιστρέφει στο τραπέζι
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι,Axios και Sky News αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν… για την ενδυμασία του Ουκρανού προέδρου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
9