Κόσμος

Αιφνιδίασε τους πάντες! Δεν ανακοίνωσε παραίτηση ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, διέψευσε τις φήμες ότι επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του και αντιθέτως δεσμεύτηκε ότι θα προεδρεύσει στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, μολονότι το κόμμα τον έχει καθαιρέσει από την ηγεσία του.

Το κόμμα έδωσε στον 93χρονο Μουγκάμπε διορία 24 ωρών να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσει τη διαδικασία για να του ασκηθεί ποινική δίωξη.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας, ο Μουγκάμπε είπε ότι αποδέχεται την κριτική που του ασκούν το ZANU-PF, ο στρατός και ο λαός, όμως δεν έκανε καμία αναφορά στην πιθανότητα να παραιτηθεί.

Μιλώντας αργά και σταματώντας συχνά ενώ διάβαζε το κείμενο της ομιλίας του, είπε ότι “είναι ενήμερος για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα” και ότι “δεν γίνεται να μας καθοδηγεί η πικρία” αλλά “να μάθουμε να συγχωρούμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας με πνεύμα συντροφικότητας.

Είχε προηγηθεί μια σύσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και τον Μουγκάμπε, όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα The Herald. Μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησε με τους αρχηγούς των δυνάμεων ασφαλείας περιλαμβανόταν και το θέμα της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας. Η παρέμβαση του στρατού, εξήγησε στην ομιλία του, οφείλεται στις ανησυχίες των ενόπλων δυνάμεων για την κατάσταση στη χώρα και το κυβερνών κόμμα.

Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των διωγμών και των αυθαίρετων αποφάσεων. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα, είπε. Ο λαός χρειάζεται ειρήνη, ασφάλεια, νόμο και τάξη, τόνισε, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι “τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η ειρήνη και η τάξη είναι ακλόνητες” στη χώρα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν απειλή για το σύνταγμα “ή για την εξουσία μου ως αρχηγού του κράτους και ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων”, συνέχισε, εξηγώντας ότι είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι “οι στυλοβάτες του κράτους παρέμειναν σε λειτουργία”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί – «Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για τριμερή σύνοδο» λέει ο Ζελένσκι
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι ο όρος «κατάπαυση του πυρός» έχει μικρότερη σημασία από την ουσία, που είναι να σταματήσει η αιματοχυσία
Ζελένσκι και φον ντελ Λάιεν
Ανανεώθηκε πριν 58 λεπτά
9
«Αγκαζέ» με ΕΕ και ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι στη συνάντηση με τον Τραμπ – Παρόντες Φον ντερ Λάιεν, Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς, Στουμπ και Μελόνι
Ο Ουκρανός πρόεδρος πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, πριν την μεγάλη συνάντηση με τον Τραμπ
Ζελένσκι - φον ντελ Λάιεν 17
Η «ακτινογραφία» του σχεδίου ειρήνης που παρουσίασε ο Πούτιν στην Αλάσκα και η αλλαγή στάσης του Τραμπ
Το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι στις ΗΠΑ - Τι ζητά ο Ρώσος πρόεδρος για να σταματήσει τον πόλεμο και σε ποια ζητήματα δεν αλλάζει στάση ο Ουκρανός ομόλογός του
Ντόναλντ Τραμπ / Βλαντιμίρ Πούτιν 2
WSJ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε στην Ευρώπη πως ο Πούτιν αποδέχθηκε την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
Το Κίεβο επιδιώκει εδώ και καιρό αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας ως ασπίδα απέναντι σε μελλοντική επιθετικότητα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας
Sputnik 9