Κόσμος

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στη Βαγδάτη

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη στο πλαίσιο μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Ιράκ μεσούσης μιας πολιτικής κρίσης στην χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι και συζήτησαν την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θέματα ασφαλείας, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ αφότου που η Ουάσιγκτον απέσυρε τις δυνάμεις της το 2011. Είναι ο τρίτος κατά σειρά και o πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την χώρα αυτό το μήνα.

«Ο αντιπρόεδρος έφθασε στο Ιράκ όπου θα συναντήσει Ιρακινούς αξιωματούχους με στόχο να ενθαρρύνει την εθνική ενότητα και τη συνέχιση της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνει η αμερικανική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου.

Η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να ελέγχει τεράστιες εκτάσεις της ιρακινής επικράτειας, μεταξύ αυτών τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, παρά το γεγονός ότι τα ιρακινά στρατεύματα με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχουν ανακαταλάβει πολλές περιοχές τους τελευταίους μήνες.

Ο Τζο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τους Ιρακινούς αξιωματούχους «στα μέτρα εκείνα που θα μπορούσε να λάβει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να προωθήσει την οικονομική σταθερότητα στο Ιράκ» σε ένα οικονομικό περιβάλλον που σηματοδοτεί η μεγάλη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν επισκέπτεται την χώρα σε μια τεταμένη περίοδο για το Ιράκ κι ενώ ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι καταβάλλει εδώ κι εβδομάδες προσπάθειες προκειμένου το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να εφαρμόσει αποτελεσματικά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Patriot που στέλνει η Ελλάδα στην Κάρπαθο
Πρόκειται για το σημαντικότερο αμυντικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού - Μια συστοιχία Patriot είναι ιδιαίτερα ακριβή, με την πλήρη εγκατάσταση των εκτοξευτών, των ραντάρ και των πυραύλων αναχαίτισης να κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια
FILE - A Patriot missile mobile launcher is displayed outside the Fort Sill Army Post near Lawton, Okla., on March 21, 2023. (AP Photo/Sean Murphy, File)
Μπιλ Κλίντον για Επστάιν: «Πίστευα ότι τα κορίτσια στο αεροπλάνο του ήταν αεροσυνοδοί»
Το όνομα του 79χρονου Μπιλ Κλίντον και φωτογραφίες του εμφανίζονται επανειλημμένα σε ντοκουμέντα που σχετίζονται με τις έρευνες αναφορικά με τις εγκληματικές δραστηριότητες του Τζέφρι Επστάιν, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι
Ο Μπιλ Κλίντον
Πολεμικό ντόμινο στη Μέση Ανατολή: Η Ελλάδα στέλνει συστοιχία Patriot στην Κάρπαθο, νέος συναγερμός στην Κύπρο, εκρήξεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ – «Ο πόλεμος δεν θα είναι ατελείωτος» λέει ο Νετανιάχου
Για πόλεμο 4 με 5 εβδομάδων έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ - Δείτε live όλες τις εξελίξεις
Επίθεση στην Τεχεράνη
Στο «κόκκινο» η Κύπρος- Αναφορές για αναχαιτήσεις drones ανοικτά της Λεμεσού μετά τα μεσάνυχτα
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση ωστόσο τις τελευταίες ώρες πολλοί χρήστες στα social media κάνουν λόγο για εκρήξεις που ακούγονται από διαφορετικές κατευθύνσεις
Το drone που καταγράφηκε πάνω από τη Λεμεσό
5