Κόσμος

Αίσχος! Βεβήλωσαν με σβάστικες φωτογραφίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Με αγκυλωτούς σταυρούς βεβηλώθηκε έκθεση στη Βιέννη που είναι αφιερωμένη στη μνήμη θυμάτων των γερμανοναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Γράφοντας ναζιστικά συνθήματα και σχηματίζοντας τον αγκυλωτό σταυρό πάνω στα εκθέματα, άγνωστοι βεβήλωσαν την περασμένη νύχτα την έκθεση-εγκατάσταση μεγάλων φωτογραφιών-πορτρέτων επιζώντων των γερμανοναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης που παρουσιάζεται στη Βιέννη μέχρι τα τέλη Μαΐου στον περίβολο της κεντρικής Πλατείας των Ηρώων, κατά μήκος της Λεωφόρου του Δακτυλίου (Ring), η οποία περικλείει το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, η έκθεση, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, είναι έργο του Γερμανο-Ιταλού φωτογράφου και σκηνοθέτη Λουίτζι Τοσκάνο, ο οποίος, για τους σκοπούς της έκθεσης-εγκατάστασης, “φιλοτέχνησε” τις φωτογραφίες-πορτρέτα (ύψους δύο μέτρων) άνω των 300 επιζώντων ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

“Η έκθεση αυτή δίνει στον πόνο ένα πρόσωπο-πρόσωπα και ονόματα των εκατομμυρίων διωχθέντων, που υπήρξαν θύματα αυθαιρεσίας, μίσους και βαρβαρότητας”, είχε τονίσει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τελώντας πριν από τρεις εβδομάδες τα εγκαίνια της έκθεσης, στα οποία παραβρέθηκαν μερικοί από τους λίγους πλέον εν ζωή επιζώντες ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης.

Οι φωτογραφίες-πορτρέτα είναι αναρτημένες στον περίβολο της Πλατείας των Ηρώων, εκεί όπου πριν από 81 χρόνια, το Μάρτιο του 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωνε επίσημα την προσάρτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αυστρίας, στο ναζιστικό γερμανικό Τρίτο Ράιχ του, με την Πλατεία να παραμένει έτσι επί δεκαετίες στιγματισμένη από τις εικόνες με τα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρώσει οι ναζιστές για την υποδοχή του “φύρερ”.

Μόνο το 1993, με την διοργάνωση από τον διάσημο Αυστριακό καλλιτέχνη Αντρέ Χέλερ της τεράστιας διαδήλωσης “Θάλασσα του φωτός” κατά της ξενοφοβίας και κατά του ρατσισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, η Πλατεία φάνηκε να απαλλάσσεται από αυτό το στίγμα.

Ωστόσο στην Πλατεία των Ηρώων, για πολλά χρόνια, στις 8 Μαΐου κάθε χρόνο, στην επέτειο της συντριβής του Ναζισμού, παγγερμανιστικοί σύνδεσμοι, οι ακροδεξιές λεγόμενες “Αδελφότητες”, με τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων — που συγκυβερνούσε στην Αυστρία από τον Δεκέμβριο του 2017 έως χθες — τιμούσαν τη “μνήμη των νεκρών” τους, δηλαδή των μελών της Βέρμαχτ και των Ες Ες, φορώντας στολές με “συγγενικά” ή και καθαρά ναζιστικά σύμβολα και κρατώντας πυρσούς.

Η εικόνα έχει αλλάξει οριστικά πλέον από το 2013, καθώς από τότε στην Πλατεία πραγματοποιείται η “Γιορτή της χαράς” που διοργανώνει κάθε χρόνο ακριβώς το βράδυ της 8ης Μαΐου στην Πλατεία των Ηρώων, η “Επιτροπή Μαουτχάουζεν Αυστρίας” (η οργάνωση μνήμης του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας).

Με μεγάλη, δωρεάν υπαίθρια συναυλία της ξακουστής “Συμφωνικής Ορχήστρας Βιέννης”, πολλές χιλιάδες άνθρωποι τιμούν με αυτόν τον τρόπο την επέτειο από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και από την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το Ναζισμό, με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου του 1945.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Πούτιν» – Πυρά κατά την Ισπανία και την Κίνα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε αρκετούς διεθνείς εταίρους, ασκώντας σφοδρή κριτική κατά σειρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ισπανική κυβέρνηση και την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
Ο Νικολά Σαρκοζί στο κατώφλι της φυλακής «La Santé» – Ένα μνημείο ιστορίας, σκανδάλων και πολιτικών πτώσεων στη Γαλλία
Καταδικασμένος σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να οδηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου στη φυλακή «La Santé», στο Παρίσι
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί 6
Γάζα: Βίντεο φρίκης της Χαμάς – Εκτέλεση οκτώ «συνεργατών» του Ισραήλ μετά την εκεχειρία
Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την εκτέλεση οκτώ Παλαιστινίων κατηγορούμενων για συνεργασία με το Ισραήλ – Μια επίδειξη ισχύος σε μια κατεστραμμένη Γάζα, όπου η εκδίκηση αντικαθιστά τη δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς 2
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 1