Χωρίς καμία συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις αξιωματούχων ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν. Οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν «άκαρπες» παρά το γεγονός πως διήρκησαν 21 ολόκληρες ώρες. Η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για παράλογες απαιτήσεις κάτι που οδήγησε στην αποτυχία των συνομιλιών, όπως υποστήριξε. Ο Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε για ακόμη μία φορά πως βασικός στόχος των ΗΠΑ είναι το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα ενώ τοπικά ιρανικά μέσα μεταδίδουν πως η Τεχεράνη δεν βιάζεται να καταλήξει σε συμφωνία και πως η «μπάλα» είναι τώρα στο γήπεδο της Ουάσινγκτον. Το Ισλαμαμπάντ, πόλη στην οποία έγιναν οι διαπραγματεύσεις καλεί να συνεχιστεί η εκεχειρία παρά την αποτυχία των συνομιλιών. Δείτε όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ώρες στη Μέση Ανατολή.
Κοριτσάκι στον Λίβανο σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στην κηδεία του πατέρα του – Αβέβαιο το μέλλον της εκεχειρίας μετά τις συνομιλίες στο Πακιστάν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν πρότεινε σήμερα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν «επώδυνες παραχωρήσεις' προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις τους, καλώντας παράλληλα σε "παράταση της κατάπαυσης του πυρός».
«Για να επιτύχουν, ο καθένας πρέπει ίσως να κάνει επώδυνες παραχωρήσεις, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την οδύνη της αποτυχίας και του πολέμου», έγραψε στο X ο Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, μερικές ώρες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στη διάρκεια μιας κρίσιμης συνάντησης στο Πακιστάν.
«Ζητώ άμεσα να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός και οι συνομιλίες να συνεχιστούν», έγραψε επίσης ο υπουργός ο οποίος είχε μεσολαβήσει σε άλλες συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.
Υπερασπιζόμενος τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ που ανακοίνωσε νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν δεν μπορεί να ελέγξει ποια πλοία διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.
«Ή όλοι θα έχουν ασφαλή διέλευση ή κανένας» είπε χαρακτηριστικά στο Fox News και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε το Ιράν να βγάζει χρήματα πουλώντας πετρέλαιο σε ανθρώπους που του αρέσουν».
Ο αποκλεισμός θα είναι παρόμοιος με αυτόν που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, είπε ο Τραμπ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περισσότερα δεξαμενόπλοια θα πάνε στις ΗΠΑ για να αγοράσουν πετρέλαιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την απειλή του να καταστρέψει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Ιράν και άλλες ενεργειακές υποδομές.
«Θα μπορούσα να καταστρέψω το Ιράν σε μια μέρα... Θα μπορούσα να έχω ολόκληρη την ενέργειά τους, τα πάντα, κάθε ένα από τα εργοστάσιά τους, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που είναι μεγάλη υπόθεση», τόνισε.
Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ αναφέρει ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε κατά του Ιράν με τις ΗΠΑ έχει κοστίσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το υπουργείο ανέφερε ότι έχουν προκύψει δαπάνες ύψους 11,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την μεγάλη πλειοψηφία του ποσού αυτού να διατίθεται στην άμυνα της χώρας.
Μάλιστα, το ποσό έχει ήδη προστεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2026.
Απαντώντας σε σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι συνομιλίες στo Ισλαμαμπάντ «κατέρρευσαν» λόγω της άρνησης του Ιράν να δεσμευτεί ότι θα εγκαταλείψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε:
«Είναι ψέματα. Η θέση του Ιράν είναι σαφής. Το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά έχει το δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Αυτό το δικαίωμα είναι αναμφισβήτητο και πρέπει να αναγνωριστεί».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ιράν είναι έτοιμο να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων εμπλουτισμού ουρανίου.
Το Ιράν αρνείται επανειλημμένα ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε επίπεδα που δεν έχουν ειρηνική εφαρμογή και εμπόδισε τους διεθνείς επιθεωρητές να ελέγξουν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει αέριο την Ευρωπαϊκή Ένωση αν υπάρχουν ποσότητες που απομένουν μετά τον εφοδιασμό εναλλακτικών αγορών, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
"Υπάρχει άφθονο από αυτό προς το παρόν. Όμως οι εναλλακτικές αγορές είναι πολύ λαίμαργες, υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα για εφοδιασμούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ωστόσο η Ευρώπη θα βρει τρόπο να αγοράσει αέριο ακόμη κι αν η Ρωσία δεν το προμηθεύσει, είπε ο Πεσκόφ.
"Υπάρχουν τόσες μονάδες υγροποιημένου αερίου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή, που η διαδικασία αυτή, αυτή η αγορά για άμεση παράδοση, λειτουργεί όπως ένας ζωντανός οργανισμός", πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Ένα πλοίο προσεγγίστηκε από λέμβο στην οποία επέβαιναν ένοπλοι άνδρες ενώ έπλεε σε απόσταση 54 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντάιντα της Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMPTO που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Η UKMTO ανέφερε ότι η λέμβος τράπηκε σε φυγή όταν ο πλοίαρχος έριξε φωτοβολίδα.
Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει ότι πραγματοποίησε επιδρομή σε νοσοκομείο στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, όπου είχαν καταφύγει μαχητές της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας περίπου 20 ενόπλους ενώ κατασχέθηκαν και όπλα.
Οι IDF αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, εντόπισαν αρκετούς μαχητές της Χεζμπολάχ που επιτηρούσαν τα ισραηλινά στρατεύματα από το εσωτερικό του νοσοκομείου και οι οποίοι στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ εξουδετέρωσαν τους μαχητές της Χεζμπολάχ. Επιπλέον, περίπου 20 μαχητές στοχοποιήθηκαν και εξοντώθηκαν στην περιοχή του νοσοκομείου, αναφέρει ο IDF.
Λίγες ώρες μετά την αποτυχία των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν στο Ισλαμαμπάντ, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα «ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ όλων των πλοίων που προσπαθούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τα Στενα του Ορμούζ».
«Κάποια στιγμή, θα φτάσουμε σε μια φάση «ΟΛΟΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ, αλλά το Ιράν δεν το επιτρέπει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social.
«Έχω επίσης δώσει εντολή στο πολεμικό ναυτικό μας να αναζητήσει και να απαγορεύσει κάθε πλοίο σε διεθνή ύδατα που έχει πληρώσει τέλη στο Ιράν», συνέχισε.
«Κανείς που πληρώνει παράνομα τέλη δεν θα έχει ασφαλή διέλευση στην ανοιχτή θάλασσα» τόνισε ακόμα ο Τραμπ.
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ένα άτομο σκοτώθηκε στην Τύρο, έξι σκοτώθηκαν στο Μααρούμπ και έξι άλλοι σκοτώθηκαν στην Κανά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασε τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν στο Ισλαμαμπάντ.
Η διπλωματία είναι απαραίτητη για την εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τον εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ανουάρ Ελ Ανούνι.
«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Πακιστάν για τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να συμβάλλουν σε περαιτέρω ειρηνευτικές προσπάθειες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Ισλαμαμπάντ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να διευκολύνει μια ειρηνευτική διευθέτηση στη Μέση Ανατολή.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την ετοιμότητά του να διευκολύνει περαιτέρω την διαδικασία πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης της σύγκρουσης και να μεσολαβήσει στις προσπάθειες για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει δημοσίευμα του Al Arabiya ότι οι κορυφαίοι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ έμειναν στο Πακιστάν προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν, αφότου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, επέστρεψε στην πατρίδα του.
Ο αγωγός που διασχίζει τη Σαουδική Αραβία από ανατολάς προς δυσμάς, κρίσιμος για την εξαγωγή αργού πετρελαίου σε μια περίοδο αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ, είναι εκ νέου "σε κατάσταση λειτουργίας" έπειτα από επιθέσεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας.
"Ο ενεργειακός εξοπλισμός και ο αγωγός ανατολής-δύσης που υπέστησαν ζημιές από επιθέσεις είναι και πάλι σε κατάσταση λειτουργίας, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του εφοδιασμού", ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειες σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η εφημερίδα Financial Times είχε γράψει ότι επίθεση με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) έθεσε στο στόχαστρο στις 8 Απριλίου την εγκατάσταση αυτή, τoν Petroline, παρότι είχε τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Ούτε η σαουδαραβική κυβέρνηση ούτε ο δημόσιος πετρελαϊκός κολοσσός, η Aramco, στην οποία ανήκει ο αγωγός, είχαν σχολιάσει τότε την πληροφορία.
Στις 9 Απριλίου το Ριάντ είχε παραδεχθεί ωστόσο ότι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από το Ιράν εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων του βασιλείου είχαν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και αποκόψει την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Αντλιοστάσιο του αγωγού είχε πληγεί.
Σήμερα, το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας υπογράμμισε πως έπειτα από εργασίες, η ικανότητα του αγωγού ανατολής-δύσης έχει "αποκατασταθεί πλήρως" για να φθάσει "περίπου τα επτά εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως".
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιθέσεις είχαν μειώσει τη ροή του αγωγού "περίπου κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα". Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας αργού, παράγει λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ο σαουδαραβικός Petroline αποδείχθηκε σωσίβιο ζωτικής σημασίας για την οικονομία στην διάρκεια του πολέμου, καθώς αυτό το δίκτυο των 1.200 χιλιομέτρων συνδέει δύο πλωτές διαδρομές που είναι απαραίτητες για το διεθνές εμπόριο, τον Κόλπο στα ανατολικά και την Ερυθρά Θάλασσα δυτικά.
Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι χτύπησε με drone ένα στρατιωτικό όχημα με Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Ταϊμπέχ της Δυτικής Όχθης.
Επίσης, δυνάμεις της Χεζμπολάχ επιτέθηκαν ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ με πολλά drones.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ιατροδικαστικής του Ιράν, Αμπάς Μαστζεντί Αράνι, λέει ότι οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τις σορούς 3.375 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν.
Σε δήλωσή του προς τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αράνι ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει 2.875 άνδρες και σχεδόν 500 γυναίκες.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ζημιές σε ένα σπίτι μετά την πτώση θραυσμάτων από την αναχαίτιση ενός drone στην περιοχή Metula στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας.
Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ δήλωσε σήμερα πως η αντιπροσωπεία της χώρας του παρουσίασε "πρωτοβουλίες που στρέφονται προς το μέλλον" κατά τις διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, όμως οι ΗΠΑ απέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες.
"Οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει τη λογική και τις αρχές του Ιράν και είναι καιρός να αποφασίσουν αν μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας ή όχι", είπε ο Γαλιμπάφ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν, σε ανάρτηση στο X.
Το Ιράν αναμένει ότι θα έχει αποκαταστήσει τις περισσότερες εγκαταστάσεις του, που έχουν υποστεί ζημιές, διύλισης και διανομής πετρελαίου στο 70-80% των δυνατοτήτων τους πριν από τον πόλεμο εντός διαστήματος ενός ως δύο μηνών, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Πετρελαίου της χώρας, καθώς οι αρχές εργάζονται για την ανάκαμψη της χώρας από κύμα πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.
Ο υφυπουργός Μοχαμάντ Σαντέκ Αζιμιφάρ διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο φοιτητικό ειδησεογραφικό δίκτυο SNN ότι οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει και ότι τμήμα του διυλιστηρίου στο νησί Λαβάν αναμένεται να ξαναρχίσει να λειτουργεί εντός περίπου 10 ημερών, ενώ άλλες μονάδες θα επιστρέψουν επίσης σταδιακά σε λειτουργία.
-21 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στο Πακιστάν χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία.
-Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για παράλογες απαιτήσεις αν και ο Τζέι Ντι Βανς λέει πως οι αμερικανικές προτάσεις ήταν λογικές.
-Έκκληση από το Ισλαμαμπάντ για διατήρηση της εκεχειρίας παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
-Στενά Ορμούζ και πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.
-Το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει να βομβαρδίζει τον Λίβανο προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 10 ανθρώπων.
-Καμία αντίδραση από τον Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων.
-Σκληρή αντιπαράθεση Νετανιάχου με Ερντογάν με φόντο την εκεχειρία. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στη Γάζα ενώ το Τελ Αβίβ δηλώνει πως ο Ερντογάν στηρίζει το Ιράν στον πόλεμο και σκοτώνει τους Κούρδους.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ισραήλ - Τουρκίας με φόντο την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
Λίγες ώρες μετά τις εκατέρωθεν προσβολές Νετανιάχου - Ερντογάν, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιτέθηκε ξανά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον «σύγχρονο Χίτλερ».
Δείτε εδώ όλα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στους δύο ηγέτες, τις προηγούμενες ώρες:

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε νέο κύμα επιθέσεων με drones
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει το Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς σε κάθε άκρη της χώρας.
Αναλυτικά:
-Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Μααρούμπ στην περιοχή Τύρος του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA).
-Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Κάνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσε το NNA.
-Το NNA ανέφερε επίσης ισραηλινές επιδρομές στις πόλεις Αλ Μπαζουρίγια, Καλίλα, Μπαφλίγιε και Κλαουίγια.
-Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τεφάχτα, ανέφεραν λιβανέζικες πηγές.
-Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει πως το Ισραήλ στόχευσε και σε άλλες πόλεις του νότιου Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Κάφρα, Χάρις, Ρατσάφ και Σρεμπίνε.
Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου αναφέρει ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στον οικισμό Γιρόν στο βόρειο Ισραήλ.
«Αυτή η απάντηση θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσει η ισραηλινο-αμερικανική επιθετικότητα εναντίον της χώρας μας και του λαού μας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στο κανάλι της στο Telegram.
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Μααρούμπ, στην περιοχή Τύρος του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, όταν ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ ρωτήθηκε αν οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ σταμάτησαν, απάντησε λέγοντας ότι «η διπλωματία δεν τελειώνει ποτέ».
«Ο διπλωματικός μηχανισμός είναι ένα εργαλείο για την εξασφάλιση, την προστασία και τη διατήρηση των εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο Μπαγκάεϊ στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ιράν, του Πακιστάν και των φιλικών και γειτονικών χωρών θα συνεχιστούν», συνέχισε.
Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.020 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 6.436 άλλοι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 2 Μαρτίου.
Στον απολογισμό περιλαμβάνονται 165 παιδιά, 248 γυναίκες και 85 γιατροί.
Ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 97 ανθρώπους και τραυμάτισαν 133 άλλους το Σάββατο.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 7.656 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Από αυτούς, 114 νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή. Δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 13 σε σοβαρή, 32 σε μέτρια κατάσταση και ένας είναι σε καλή κατάσταση. Στα θύματα περιλαμβάνονται στρατιώτες και πολίτες.
Το υπουργείο δεν παρέχει αναλυτική περιγραφή των αιτιών των τραυματισμών. Ορισμένοι ήταν έμμεσοι, όπως τραυματισμοί ατόμων ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν σε καταφύγια, και όχι άμεσο αποτέλεσμα πυραύλων.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο μια ενημερωμένη πηγή, ανέφερε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αμερικής» και ότι «το Ιράν δεν βιάζεται» να διαπραγματευτεί.
«Το Ιράν παρουσίασε λογικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αμερικής για να εξετάσει τα ζητήματα ρεαλιστικά», ανέφερε η πηγή.
Η πηγή κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έκαναν λάθος υπολογισμούς στις διαπραγματεύσεις, όπως ακριβώς είχαν κάνει και στον πόλεμο, και προειδοποίησε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στο Στενό του Ορμούζ «μέχρι οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμφωνήσουν σε μια λογική συμφωνία».
Δεν έχει οριστεί ημερομηνία ή τόπος για πιθανό επόμενο γύρο συνομιλιών.
Η Τεχεράνη σημείωσε σήμερα ότι «κανένας δεν περίμενε» ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ θα κατέληγαν σε συμφωνία στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγαν στο Πακιστάν.
«Ήταν προφανές εξαρχής ότι δεν έπρεπε να αναμένουμε ότι θα καταλήγαμε σε συμφωνία σε μόλις μια συνεδρία (διαπραγματεύσεων). Κανένας δεν το περίμενε» αυτό, είπε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαεΐ στην ιρανική κρατική τηλεόραση IRIB, αφού μεταδόθηκε η είδηση της αποτυχίας των συνομιλιών των δυο πλευρών στο Ισλαμαμπάντ για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαγαεΐ δήλωσε ακόμη «βέβαιος ότι οι επαφές μας με το Πακιστάν, όπως και με άλλους φίλους μας στην περιοχή, θα συνεχιστούν».
Το Πακιστάν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και το Ιράν να συνεχίσουν να σέβονται την κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων που βρίσκεται σε ισχύ, παρά την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεών τους στο Ισλαμαμπάντ.
"Είναι επιτακτικής σημασίας οι πλευρές να συνεχίσουν να σέβονται τη δέσμευσή τους υπέρ της κατάπαυσης του πυρός", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Ισάκ Νταρ, η χώρα του οποίου φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις και διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητή.
"Το Πακιστάν διαδραματίζει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του για να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τις ερχόμενες ημέρες", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν
Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από το αν οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν «υπερβολικές και παράνομες» απαιτήσεις τους, ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η επιτυχία αυτής της διπλωματικής διαδικασίας εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την καλή πίστη της άλλης πλευράς, την απουσία κάθε υπερβολικής και παράνομης απαίτησης και την αποδοχή των νόμιμων δικαιωμάτων και των θεμιτών συμφερόντων του Ιράν», τόνισε μέσω X ο Εσμαΐλ Μπαγαεΐ.
Σε επίπεδο άνευ προηγουμένου και για τις δυο χώρες, ορκισμένους εχθρούς, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, οι αντιπροσωπείες της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης άρχισαν χθες Σάββατο μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, σε αναζήτηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεγαλύτερης διάρκειας, έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου.
Στη θεωρία, οι συνομιλίες, που ανεστάλησαν τη νύχτα, αναμένεται να ξαναρχίσουν αργότερα σήμερα.
Διεξήχθησαν τις τελευταίες 24 ώρες «συνομιλίες για διάφορες συνιστώσες των βασικών ζητημάτων υπό διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένων του στενού του Χορμούζ, του πυρηνικού προγράμματος, της άρσης των κυρώσεων και του οριστικού τέλους του πολέμου εναντίον του Ιράν και στην περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, κάνοντας λόγο για «βαρυφορτωμένη και μακρά ημέρα».
Πρόσθεσε ότι το Ιράν είναι «αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, για να προστατεύσει τα συμφέροντα» της χώρας.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιστρέψει στις ΗΠΑ χωρίς συμφωνία με το Ιράν, αφού υπέβαλε «την τελική και καλύτερη προσφορά που μπορούσαμε να κάνουμε» για να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Θα επιστρέψουμε στις ΗΠΑ χωρίς να έχουμε κλείσει συμφωνία», είπε ο κ. Βανς κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, όπου Αμερικανοί και Ιρανοί διαπραγματεύτηκαν από χθες ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Στηλίτευσε ιδίως το ότι δεν έλαβε «ρητή δέσμευση» ότι το Ιράν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς του.
Οι συνομιλίες διήρκεσαν 21 ώρες, διευκρίνισε. «Είχαμε πολλές ουσιαστικές συζητήσεις με τους Ιρανούς. Αυτό είναι το καλό νέο. Το κακό νέο είναι πως δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, και νομίζω πως αυτό είναι κακό νέο για το Ιράν περισσότερο απ’ ό,τι για τις ΗΠΑ», συνέχισε.
«Φεύγουμε αφού υποβάλαμε πολύ απλή πρόταση, προσέγγιση που αποτελεί την τελική μας πρόσφορά και την καλύτερη που μπορούσαμε να κάνουμε. Θα δούμε αν οι Ιρανοί θα επιλέξουν να αποδεχτούν τους όρους μας ή όχι», συμπλήρωσε ο κ. Βανς τονίζοντας πως «κάναμε πολύ σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας».
Από εδώ συνεχίζουμε να σας μεταδίδουμε όλα όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ