Κόσμος

Ακτιβιστές απειλούν να δηλητηριάσουν βρεφικό γάλα!

Σάλος έχει προκληθεί στη Νέα Ζηλανδία από τις απειλητικές επιστολές ακτιβιστών, με τις οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δηλητηριάσουν βρεφικό γάλα σε σκόνη, αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει τη χρήση ενός γεωργικού δηλητηρίου για τον έλεγχο του πληθυσμού τρωκτικών, όπως αρουραίων και πόσουμ.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησε έρευνα μετά την αποστολή πολλών τέτοιων επιστολών, που εστάλησαν τον Νοέμβριο στην Εθνική Ένωση Αγροτών και στον κολοσσό γαλακτοκομικών Fonterra συνοδευόμενες από συσκευασίες βρεφικού γάλακτος μολυσμένου με το δηλητήριο 1080, απαιτώντας να σταματήσει η χρήση του δηλητηρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ωστόσο η αστυνομία ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη από το συγκεκριμένο δηλητήριο σε προϊόντα στα εργοστάσια.

Το υπουργείο Πρωτογενούς Βιομηχανίας επιχείρησε κι αυτό από την πλευρά του να καθησυχάσει τους καταναλωτές λέγοντας ότι οι πιθανότητες μόλυνσης είναι μηδαμινές.
Η αστυνομία ανακοίνωσε πάντως ότι τα μέτρα ασφαλείας στις μονάδες παραγωγής και στην αλυσίδα προμηθειών έχουν αυξηθεί

“Παρότι υπάρχει πιθανότητα η απειλή αυτή να είναι φάρσα, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και διεξάγεται έρευνα”, ανέφερε ο αναπληρωτής Επίτροπος της αστυνομίας Μάικ Κλέμεντ σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος είπε ότι δεν ελήφθησαν άλλες επιστολές και ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως εκβιασμός και όχι ως τρομοκρατία.

Το δηλητήριο 1080 είναι εξαιρετικά τοξικό και χρησιμοποιείται ευρέως στη Νέα Ζηλανδία για τον έλεγχο παρασίτων και τρωκτικών που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στην άγρια ζωή και στα δάση.

Οικολογικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει πολλές φορές την χρήση του, ενώ έχουν υπάρξει και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αποτυχημένες εκστρατείες για την απαγόρευσή του.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των εσόδων από εξαγωγές στη χώρα και πάνω από το 7% του ΑΕΠ της Νέας Ζηλανδίας.

Οι έλεγχοι του βρεφικού γάλακτος στην χώρα έχουν αυξηθεί από το 2013 όπου προκλήθηκε συναγερμός εξαιτίας του φόβου ότι το προϊόν ενδεχομένως να είχε μολυνθεί από την τοξίνη που προκαλεί την αλλαντίαση, γεγονός που οδήγησε σε ανακλήσεις προϊόντων παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Η Χαμάς παρέδωσε στο Ισραήλ τη σορό στρατιώτη που κρατούσε από τον πόλεμο του 2014
Έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό του στις σήραγγες της Γάζας, το Ισραήλ ανακοινώνει ότι παρέλαβε τη σορό ομήρου, την οποία η Χαμάς παρουσιάζει ως εκείνη του υπολοχαγού Χαντάρ Γκόλντιν
Ο Ερυθρός Σταυρός παραλαμβάνει ένα πτώμα που αναγνωρίστηκε από τη Χαμάς ως αυτό του νεκρού Ισραηλινού στρατιώτη Χαντάρ Γκόλντιν
Ρωσία: Στελέχη ρωσικής βιομηχανίας όπλων σκοτώθηκαν σε πτώση ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν – Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη ρωσικού εργοστασίου οπλικών συστημάτων που βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο τύπου Ka-226 συνετρίβη στο Νταγκεστάν
Εικόνες από την συντριβή του ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν
Η Βρετανία στέλνει ομάδα της RAF στο Βέλγιο για να αναχαιτίσει drones «φαντάσματα»
Το Λονδίνο αποστέλλει εξειδικευμένη μονάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Βέλγιο, προκειμένου να βοηθήσει τις βελγικές αρχές να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ύποπτες πτήσεις drones
Πινακίδα απαγόρευσης για drones κοντά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών