Κόσμος

Άκυρο της Κομισιόν στην Τουρκία για την βίζα

Η Τουρκία δεν προχωρεί επαρκώς σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ανταποκριθεί στους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας, κάτι που θα επέτρεπε στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να χρειάζονται θεωρήσεις εισόδου, δήλωσε σήμερα (23.02.2017) στο Reuters υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, επικαλούμενος έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Μάρτιο κατά την κορύφωση της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εμποδίζει πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία να κινούνται από το έδαφός της προς την ΕΕ, με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη και πρόσβαση για τους πολίτες της χωρίς θεωρήσεις εισόδου.

Η Τουρκία πηγαίνει καλά όσον αφορά τους μεθοριακούς ελέγχους, αλλά στην τακτική έκθεση που η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα αναφέρεται πως εξακολουθεί να καθυστερεί μεταρρυθμίσεις «στην αντιτρομοκατική νομοθεσία, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη δικαστική συνεργασία», δήλωσε η πηγή.

Οι περιπλοκές γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου δεν προοιωνίζονται επίσης τίποτε καλό για την Τουρκία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως η Άγκυρα περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε μέτρα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου.

Η δήλωση αυτή απορρίφθηκε ως «άνευ νοήματος» στις Βρυξέλλες επειδή η Τουρκία δεν εκπληρώνει τους όρους, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ επισημαίνοντας: «Χρειάζονται να διατηρήσουν τη μυθοπλασία για τον δικό τους πληθυσμό».

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η διαχείριση των συνόρων και η υποστήριξη της Τουρκίας προς τους πρόσφυγες «λειτουργούν καλά», αλλά δεν αναμένεται σύντομα κάποια πρόοδος στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου επειδή δεν αναμένονται αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία πριν και αμέσως μετά το τουρκικό δημοψήφισμα για το σύνταγμα που θα πράγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου.

Το δημοψήφισμα – που αναμένεται ότι θα δώσει περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο – «δημιουργεί από μόνο του προβλήματα» καθώς «το σχέδιο του συντάγματος έχει πολύ σοβαρά ελαττώματα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ. Η ΕΕ δεν θα σχολιάσει επισήμως τη συνταγματική αναθεώρηση της Τουρκίας ώστε να μην φανεί ότι αναμιγνύεται στην εκλογική διαδικασία, όμως η Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα πάνελ νομικών εμπειρογνωμόνων, θα ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου επικριτικά σχόλια, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί πριν από το δημοψήφισμα κάποια συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, παρά την επιθυμία του Ερντογάν για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Καλμάγκι σαρώνει την Ασία: Πέντε νεκροί στο Βιετνάμ, σχεδόν 200 στις Φιλιππίνες
Ο τροπικός κυκλώνας έπληξε το κεντρικό Βιετνάμ με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, έπειτα από τη φονική του διέλευση από τις Φιλιππίνες, όπου ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς
Ο τυφώνας Καλμάγκι φτάνει στο Βιετνάμ
Γαλλία: Επεισόδια στη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο Παρίσι – Τέσσερις συλλήψεις μετά από καπνογόνα και συμπλοκές
Καπνογόνα, συμπλοκές και διακοπή του προγράμματος: η συναυλία της ισραηλινής ορχήστρας στη Φιλαρμονική του Παρισιού σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και ένταση μέσα στην αίθουσα
Καπνογόνα αναμμένα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Παρισιού
Ανανεώθηκε πριν 21 λεπτά
5
Συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη δύο 19χρονοι που δήλωναν πίστη στo ISIS και σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη
Έλεγαν ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι να κόψουν τους λαιμούς των ανθρώπων και να επιτεθούν σε χριστιανούς και Εβραίους - Οι δύο νεαροί επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Τουρκία
Αστυνομικός του τμήματος Νέας Υόρκης (NYPD)
Η Κίνα ενισχύει τη ναυτική της ισχύ – Σε υπηρεσία το νεότερο αεροπλανοφόρο «Fujian» του Πεκίνου
Το «Fujian», το πρώτο κινεζικό πλοίο εξοπλισμένο με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, συμβολίζει τη φιλοδοξία του Σι Τζινπίνγκ να ανταγωνιστεί τη ναυτική υπεροχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Φουτζιάν
Ίλιγγο προκαλούν οι αποδοχές του Έλον Μασκ: Οι μέτοχοι της Tesla ενέκριναν αστρονομικό πακέτο σχεδόν 1 τρισ. δολάρια
Το δεκαετές «pay package» του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο αναλύεται σε δώδεκα δόσεις, ανάλογα με την εκπλήρωση στόχων και τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου
O CEO της TESLA Έλον Μασκ