Κόσμος

Αλί Μπαμπατζάν: Ένας ακόμη “πονοκέφαλος” για τον Ερντογάν!

Αλί Μπαμπατζάν: Είναι ένα πρόσωπο στου οποίου το... όνομα δεν πίνει νερό ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπάρχει λόγος!

Μετά το πρώτο πλήγμα για τον παντοδύναμο τούρκο πρόεδρο, που ήρθε από την εκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, ακολούθησε και δεύτερο. Ήταν η πρόσφατη παραίτηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ιδρυτικού στελέχους του ΑΚΡ Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος επικαλέστηκε “βαθιές διαφορές” με την ηγεσία του κόμματος και ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα.

Η παραίτηση του 52χρονου Μπαμπατζάν έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς αναμένεται μαζί με τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός αντίπαλου κόμματος.

Σε μια δήλωση, στην οποία φαίνεται να υπαινίσσεται τον σχηματισμό του αντίπαλου κόμματος, ο Μπαμπατζάν ανέφερε πως κατέστη αδύνατο να παραμείνει μέλος του AKP.

«Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον της. Υπάρχει ανάγκη για σωστές αναλύσεις σε κάθε τομέα, για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών, σχεδίων και προγραμμάτων για τη χώρα μας», είπε.

Ο Αλί Μπαμπατζάν και ο χαμός

«Έχει καταστεί αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Πολλοί από τους συναδέλφους μου και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι’ αυτή την προσπάθεια. Όλων ο στόχος είναι να βελτιώσουμε τη φήμη της χώρας μας, να αυξήσουμε την ευημερία και την ευτυχία του λαού μας και να οδηγήσουμε την Τουρκία στο ωραίο μέλλον που της αξίζει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προηγμένη δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι οι απαραίτητες αρχές μας. Εργάσθηκα ακατάπαυστα γι’ αυτά από την πρώτη μέρα που μπήκα στην πολιτική. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο και από τώρα και στο εξής».

[read4more]

Ο τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του γι αυτήν την εξέλιξη: «Συναντηθήκαμε έπειτα από δικό του αίτημα και μου είπε ότι σκόπευε να παραιτηθεί γιατί είχε αποξενωθεί από το ΑΚΡ», αποκάλυψε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ρώτησε τον Μπαμπατζάν αν αληθεύουν οι φήμες περί νέου κόμματος και εκείνος του απάντησε πως «δεν το σκέφτεται για την ώρα». Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι πρότεινε στον πρώην συνεργάτη του να παραμείνει σύμβουλος του ΑΚΡ, κάτι που εκείνος απέρριψε. «Εσύ αποφασίζεις, αλλά μην ξεχνάς ότι δεν έχεις δικαίωμα να διασπάσεις την ούμα (τη μουσουλμανική κοινότητα) και αυτό ακριβώς κάνεις», ήταν η απάντηση του σαφώς οργισμένου Ερντογάν.

Ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015.

Σε αυτόν μάλιστα πιστώνεται ότι επέβλεψε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για μεγάλο διάστημα την δεκαετία του 2000 και στις αρχές του 2010.

Πατέρας τριών παιδιών ο Μπαμπατζάν αποφοίτησε το 1985 πρώτος από την χρονιά του από το Ankara College. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Middle East Technical University της Άγκυρας και το 1989 πήρε το πτυχίο του στην Βιομηχανική Μηχανολογία (η οικογένειά του είχε εργοστάσιο υφασμάτων) με την υψηλότερη βαθμολογία.

Στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright για μεταπτυχιακές σπουδές και το 1992 πήρε MBA (μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) από το Kellogg School of Management του πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι.

Το 2012, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Μπαμπατζάν συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εκδίδει το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος εκείνο.

Με πληροφορίες από: Financial Times, Reuters.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ψυχρός πόλεμος» Τραμπ – Ιράν με νέο ντόμινο δηλώσεων και στρατιωτικό πακέτο 8,6 δισ. δολαρίων σε συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Με τις διαπραγματεύσεις «να κρέμονται σε μία κλωστή», και παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, ο Τραμπ ενέκρινε πολεμικό πακέτο - μαμούθ σε Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ντόναλντ Τραμπ
Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ για την απόσυρση 5.000 στρατιωτών από βάσεις στη Γερμανία: «Στέλνει λάθος μήνυμα στον Πούτιν»
Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να στείλει τα στρατεύματα στα ανατολικά - Η Γερμανία αποκαλεί την απόφαση «κλήση αφύπνισης» που «δεν συνιστά λόγο πανικού»
Αμερικανικά στρατεύματα στην Γερμανία
Συγκλονίζει το μοντέλο του Onlyfans που είχε εντοπιστεί ετοιμοθάνατο στο Ντουμπάι: «Εκατομμυριούχοι με κακοποίησαν και απείλησαν να με σκοτώσουν»
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ που επέζησε από άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Ντουμπάι το 2025, περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε, καταγγέλλει τις αρχές του Εμιράτου για συγκάλυψη και ζητά δικαιοσύνη
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ 18