Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Άλμα σημειώνει το ευρώ – Θετικά βλέπουν οι αγορές τις νέες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

Άλμα σημειώνει το ευρώ – Θετικά βλέπουν οι αγορές τις νέες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

Ανεβαίνει σήμερα το ευρώ καθώς οι αγορές αντικρίζουν με ανακούφιση την εγκατάλειψη των σχεδίων σχηματισμού κυβέρνησης των ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία.

Με άνοδο άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά την απόρριψη χθες από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα του διορισμού ενός ευρωσκεπτικιστή στη θέση του υπουργού Οικονομικώνης Ιταλίας. Γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδας, ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib κέρδιζε 1,05% και διαμορφωνόταν στις 22.633 μονάδες, αφού είχε ανέλθει σε σχεδόν 2% ένα τέταρτο νωρίτερα. Μεταξύ των κύριων μετοχών που σημείωσαν σημαντική αύξηση είναι αυτές των: UniCredit, η οποία κέρδιζε 2,12% για να διαμορφωθεί στα 15,716 ευρώ, η Italgas +2,07% στα 4,738 ευρώ, Enel +1,83% στα 4,836 ευρώ, Snam 1,76% στα 3,704 ευρώ και Ubi Banca +1,6% στα 3,683 ευρώ.

Ο Ματαρέλα αρνήθηκε την Κυριακή να διορίσει επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα. Ο Σαβόνα ήταν ο εκλεκτός του Λουίτζι Ντι Μάιο και του Ματέο Σαλβίνι, των δύο νικητών των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Σήμερα ο Ιταλός Πρόεδρος ετοιμάζεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι, υποστηρικτή της πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας, για να ηγηθεί της χώρας προτού γίνουν νέες εκλογές. Η προοπτική σχηματισμού μιας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης είχε προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές εδώ και περίπου 10 μέρες. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν οι νέες βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται το προσεχές φθινόπωρο.

Το βέτο του Ματαρέλα και στο βάθος κάλπες

Το ευρώ ξέφυγε σήμερα από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρισκόταν εδώ και μήνες. Κλειδί για την αναστροφή αποδεικνύεται η κίνηση του Προέδρου Ματαρέλα να θέτει βέτο στον διορισμό του Σαβόνα. Ο ευρωσκεπτικιστής Πάολο Σαβόνα προτάθηκε ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική πρόωρων εκλογών στην Ιταλία. Το ευρώ σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 0,6% και έφτασε στα 1,1728 δολάρια, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να ξεφεύγει από το χαμηλότερο εδώ και 6,5 μήνες επίπεδο των 1,1646 δολαρίων στο οποίο βρισκόταν την Παρασκευή. Το ευρώ κέρδισε επίσης 0,8% έναντι του ελβετικού φράγκου και του γεν, ανακάμπτοντας έπειτα από χαμηλά επίπεδα τριών και έντεκα μηνών αντίστοιχα. Η ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, τα δύο κόμματα που επιχείρησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού υπολόγιζαν χωρίς τον … ξενοδόχο. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα που άνοιξε το δρόμο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις