Κόσμος

Αμερικάνος διαπραγματευτής μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς.

Εκτός από τις συζητήσεις με τη Χαμάς θα έχει επαφές και με το Ισραήλ αναφορικά με την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπρετ Μακ Γκουρκ, συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θα έχει συνομιλίες την Τετάρτη (21/02/2024) στην Αίγυπτο και την Πέμπτη (22/02/2024) στο Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται την ώρα που οι ΗΠΑ και δύο άλλοι μεσολαβητές, το Κατάρ και η Αίγυπτος, προσπαθούν να επιτύχουν πριν από το ραμαζάνι στις αρχές Μαρτίου, μια νέα συμφωνία εκεχειρίας που θα επιτρέψει την παύση επί αρκετές εβδομάδες των μαχών και την απελευθέρωση ομήρων.

Οι επαφές του Μακ Γκουρκ θα γίνουν για να δούμε “εάν μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη συμφωνία για τους ομήρους”, δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Ο απεσταλμένος θα επαναλάβει εξάλλου τις ανησυχίες του προέδρου Μπάιντεν για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς να έχει διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, δήλωσε ο Κίρμπι.

Το Ισραήλ απέρριψε τις επανειλημμένες εκκλήσεις να μην εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου συνωστίζονται σχεδόν 1,4 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που αναζήτησαν εκεί καταφύγιο από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

“Υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια των προσφύγων αυτών, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια επιχείρηση στη Ράφα θα είναι καταστροφή”, δήλωσε ο Κίρμπι.

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εκτιμώντας ότι η υιοθέτηση του κειμένου θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος, η Χαμάς πήρε περίπου 250 ομήρους, από τους οποίους 130 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα. Τριάντα εξ αυτών θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Η επίθεση της Χαμάς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.160 ανθρώπων στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά στοιχεία.

Η απάντηση του Ισραήλ προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 29.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Ανατροπή στην υπόθεση δηλητηρίασης μητέρας και κόρης στην Ιταλία τα Χριστούγεννα: Έρευνα για ανθρωποκτονία με ρικίνη
Η 15χρονη Σάρα Ντι Βίτα και η 50χρονης μητέρας της, Αντονέλα Ντι Τζέλσι πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών - Ο σύζυγος της γυναίκας, Τζιάνι ανάρρωσε και η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας δεν είχε παραστεί στο γεύμα
Μητέρα και κόρη νεκρές μετά την κατανάλωση θαλασσινών σε ρεβεγιόν
Ένας νεκρός και περισσότεροι από 50 τραυματίες από φωτιά σε πετροχημικό εργοστάσιο στην Ρωσία - Δείτε βίντεο
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας επέβαλε προσωρινά περιορισμούς στο τοπικό αεροδρόμιο στο Νιζνεκάμσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας
Ρωσία