Κόσμος

Ανακρίθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανακρίθηκε σήμερα από δικαστές σχετικά με υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται το δίκτυο ξενοδοχείων πολυτελείας Relais & Chateaux.

Ο ντε Βιλπέν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2007, ανακρίθηκε για τις σχέσεις του με έναν άνδρα που είναι ύποπτος για οικονομική απάτη, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία αυτή που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα “Λε Μοντ”.

Ο στενός φίλος του ντε Βιλπέν Ρεζίς Μπουλό, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Relais & Chateaux ως το 2006, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 1,6 εκατομμύριο ευρώ, υποχρεώνοντας τους προμηθευτές να φουσκώνουν τους λογαριασμούς τους.
Οι ερευνητές της υπόθεσης φέρεται ότι άκουσαν τον Βιλπέν να υπερηφανεύεται στον Μπουλό σε μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική τους συνομιλία ότι άσκησε πιέσεις στη νέα διοίκηση του Relais & Chateaux το 2010 να συγκαλύψει την υπόθεση.
Η φερόμενη μεσολάβησή του για λογαριασμό του Μπουλό προκάλεσε υποψίες ότι ο ντε Βιλπέν μπορεί να επωφελήθηκε με κάποιον τρόπο από την πιθανολογούμενη υπεξαίρεση.
Ο ντε Βιλπέν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ενοχή στην υπόθεση αυτή.
Ο Μπουλό έχει δηλώσει επίσης ότι ο Βιλπέν δεν επωφελήθηκε από υπεξαιρέσεις ούτε με τη μορφή της καταβολής μετρητών ούτε με δωρεάν διαμονή σε κάποιο από τα ξενοδοχεία. Ο ντε Βιλπέν και η σύζυγός του είχαν διαμείνει το 2005 σε ένα ξενοδοχείο του Relais & Chateaux στην Μαρτινίκα, στις γαλλικές Αντίλλες.
Ο Μπουλό, ο οποίος είχε προφυλακιστεί μετά την ανάκρισή του, αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο αφού έμεινε προφυλακισμένος επτά μήνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολύκροτου σκανδάλου. Το 2011 αθωώθηκε και σε δεύτερο για την υπόθεση Clearstream. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2004, όταν ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών και το όνομά του βρέθηκε σε λίστα με επιχειρηματίες που φέρονταν να διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο.

Οι λίστες αποδείχθηκαν πλαστές αλλά ο ντε Βιλπέν φέρεται να διέταξε δυο φορές μυστική έρευνα για την εμπλοκή του Σαρκοζί στην υπόθεση. Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τον ντε Βιλπέν πως επιχείρησε να τον εμπλέξει για να τον βγάλει από το εσωκομματικό παιχνίδι (ενόψει των προεδρικών εκλογών του ’07).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ο Σαρκοζί θα επιστρέψει ξανά στην πολιτική”

Αθώος ο ντε Βιλπέν για συκοφάντηση του Σαρκοζί

«Ο Σαρκοζί έχει μια αυλή από φοβισμένους παπαγάλους»

Εισαγγελέας κατά Ντε Βιλπέν

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: «Θα συμμετέχουμε στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για να μην τολμήσει ο Πούτιν να επιτεθεί ξανά»
Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει την στάση του για σαφή και έμπρακτη υποστήριξη του Κιέβου μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Λαρς Κλίνγκμπεϊλ με τον Ουκρανό Υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο
Guardian: Πώς ο πρώην αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι «άδειασε» τον Τζέι Ντι Βανς
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί του μετά την αποτυχημένη συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, στις αρχές του χρόνου, αλλά ο Ζαλούζνι τον απέρριψε
Βαλέρι Ζαλούζνι 1
Πορτογαλία: Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ρεκόρ 640.000 στρεμμάτων
Σχεδόν 1.000 πυροσβέστες παρέμεναν σε κινητοποίηση στο κεντρικό τμήμα της Πορτογαλίας για να επιτηρούν τη μεγαλύτερη δασική καταστροφή που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα, έπειτα από 11 ημέρες καταστροφικών πυρκαγιών
Φωτιά στη Πορτογαλία
Ουκρανία: Παράτολμοι πιλότοι καταρρίπτουν ρωσικά drones με ένα απλό ελικοφόρο αεροπλάνο
Απέναντι στις ασταμάτητες επιθέσεις ρωσικών drones, η Ουκρανία ποντάρει και σε πιο πρωτόγονα μέσα: εκπαιδευτικά σοβιετικά αεροσκάφη, τυφέκια και το θάρρος αυτοσχέδιων πιλότων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal
Ουκρανοί στρατιώτες περπατούν σε ένα χωράφι με ένα drone