Κόσμος

Ισραήλ: Πιέσεις σε Νετανιάχου από τον αρχηγό του στρατού να αποδεχτεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Ο στρατός δημιούργησε τους όρους για μια συμφωνία για τους ομήρους, τώρα είναι στα χέρια του Νετανιάχου», συνέχισε ο Ζαμίρ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τις προειδοποιήσεις του αναφορικά με τα σχέδια για κατάληψη της πόλης της Γάζας ενέτεινε ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ Εγιάλ Ζαμίρ καλώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ.

«Υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι, είναι η βελτιωμένη συμφωνία Γουίτκοφ, πρέπει να την αποδεχθούμε», δήλωσε ο Ζαμίρ σε διοικητές στη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στη Χάιφα για την κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13.

Ο αρχηγός του στρατού αναφερόταν σε μία πρόταση που είχε διαπραγματευθεί ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων δέκα ζωντανοί όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

«Ο στρατός δημιούργησε τους όρους για μια συμφωνία για τους ομήρους, τώρα είναι στα χέρια του Νετανιάχου», συνέχισε ο Ζαμίρ.

Ο ίδιος επανέλαβε την ανησυχία του ότι η σχεδιαζόμενη κατάληψη της Πόλης της Γάζας θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των 20 εναπομεινάντων ομήρων που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύεται ότι κρατούνται στην πόλη.

Προειδοποίησε πως μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς μπορεί να δολοφονήσουν τους ομήρους ή “να διαπράξουν αυτοκτονία μαζί τους”.

Στην επίσημη δήλωσή τους για την επίθεση, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ ανέφεραν μόνο πως ο Ζαμίρ είπε ότι ο στρατός δημιούργησε τους όρους για την απελευθέρωση των ομήρων μέσω στρατιωτικής πίεσης.

Όπως του είχε ζητηθεί, ο Ζαμίρ συνέταξε τα επιχειρησιακά σχέδια για την κατάληψη της Πόλης της Γάζας, τα οποία έχουν εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Άλλοι περίπου 60.000 έφεδροι έχουν κληθεί να παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο ο αρχηγός του στρατού φέρεται να έχει επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να καταλάβει την πόλη, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Χαμάς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συμφώνησε σε μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, η οποία φέρεται να είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της πρότασης του Γουίτκοφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σάλος με παραίτηση ερευνητή από την Anthropic: «Παίζουν με τις ζωές μας» – Καταγγέλει συστήματα ΑΙ που μπορούν να απειλήσουν την ανθρωπότητα
«Οδεύουμε προς ορισμένα από τα πιο ακραία σενάρια και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους τα πράγματα μπορεί ήδη να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο», εκτίμησε ο Τζέικομπ Κόξον
ANTHROPIC AI
Λίντσεϊ Κλάνσι: Κακοδικία στη δίκη της μητέρας που σκότωσε τα τρία παιδιά της – «Ήμασταν ένα βήμα πριν την κηρύξουμε αθώα λόγω παραφροσύνης», λένε ένορκοι
Ο δικαστής Σάλιβαν κήρυξε άκυρη τη δίκη την Παρασκευή (4/9/2026), αφού οι ένορκοι έστειλαν το τρίτο κατά σειρά σημείωμα στο οποίο ανέφεραν ότι αδυνατούσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση
κλανσι
5
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 5 ιρανικά δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ ως αντίποινα για το μπαράζ επιθέσεων των Φρουρών της Επανάστασης
Το CNN αναφέρει ότι το πλοίο «Riesco» βυθίστηκε από τα αμερικανικά πλήγματα που του προξένησαν φωτιά - Ιρανικές επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στην Ιορδανία
Tο πλοίο «Riesco» που βυθίστηκε από τα αμερικανικά πλήγματα