Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αναστασιάδης σε Μέρκελ: Πες στον Ερντογάν…

Αναστασιάδης σε Μέρκελ: Πες στον Ερντογάν…

Μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω της Άνγκελα Μέρκελ έστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο την Πέμπτη (23.01.2020).

Η Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί αύριο (24.01.2020) στην Τουρκία και θα δει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να μεταφέρει ένα μήνυμά του στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Click4more «Υποκριτικό να μιλάτε εσείς για διεθνές δίκαιο!» – Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας στην πρόκληση Ακάρ

Της ζήτησε να μεταφέρει στον Ερντογάν το μήνυμα για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του για επανέναρξη ενός διαλόγου, χωρίς απειλές, που να οδηγούσε στην επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο τόσο το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει τις θέσεις της ΕΕ. Υποσχέθηκε δε να ενημερώσει τον πρόεδρο της Κύπρου, τις επόμενες μέρες, για τα αποτέλεσμα της συνάντησής της με τον Ερντογάν

Τσαβούσογλου κατά Ε.Ε. για το Κυπριακό

Όλα αυτά ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις επιθέσεις κατά της Ε.Ε., με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί την Ευρώπη πως δεν είναι… αντικειμενική!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη «συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο», όπως είπε, για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα!

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Sputnik.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και υποστήριξε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.

Με πληροφορίες από philenews.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις