Τετάρτη, 21 Φεβ.
12oC Αθήνα

Ανασχηματισμός στη Γαλλία: Νέος υπουργός Εξωτερικών ο πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού Ατάλ

Ανασχηματισμός στη Γαλλία: Νέος υπουργός Εξωτερικών ο πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού Ατάλ
Φωτογραφία: Reuters

Ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Στεφάν Σεζουρνέ, διορίστηκε σήμερα (11.01.2024) υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας πριν από δύο ημέρες.

Ο πολύ στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν και πρώην σύντροφος του Γκαμπριέλ Ατάλ, με τον οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, θα αντικαταστήσει την Κατρίν Κολονά, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη στον ανασχηματισμό προέρχεται από μια μορφή της παρισινής δεξιάς, τη συντηρητική πολιτικό Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και στενή σύμμαχο του πρώην προέδρου, η οποία διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί θα παραμείνουν στα υπουργεία τους.

«Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική προέλευση των υπουργών»

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των βασικών υπουργών της νέας κυβέρνησης, ο Γκαμπριέλ Αταλ δήλωσε ότι «έγινα πρωθυπουργός γιατί αγαπάω την Γαλλία και γιατί αισθάνομαι ικανός να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους υπουργούς του προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική τους προέλευση, αλλά η δέσμευσή τους στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Ανέφερε επίσης ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας θα βρεθεί το ζήτημα της παιδείας, καθώς και το ζήτημα της προστασίας της μεσαίας τάξης.

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις που, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, εμφανίζουν πρώτη στη Γαλλία την άκρα δεξιά, ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει μια Ευρώπη η οποία να είναι σε θέση να προστατεύσει τους Γάλλους και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως αυτό μπορεί να συμβεί εάν επικρατήσουν στις ευρωεκλογές δυνάμεις οι οποίες είναι αντίθετες προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις