Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ανατινάχθηκε αγωγός αμμωνίας στο Χάρκοβο – Την Ουκρανία έσπευσε να κατηγορήσει η Ρωσία

Ανατινάχθηκε αγωγός αμμωνίας στο Χάρκοβο – Την Ουκρανία έσπευσε να κατηγορήσει η Ρωσία

Μετά το φράγμα Καχόβκα στον Δνείπερο ποταμό που κατέρρευσε και προκάλεσε νέα αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας για την «πατρότητα» της ενέργειας, άλλη μία έκρηξη ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά. Αυτή τη φορά αφορά τον αγωγό  που συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι με το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές αμμωνίας και λιπασμάτων.

Η Ρωσία έσπευσε να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι σε μια “τρομοκρατική ενέργεια” ανατίναξε τον αγωγό, ο οποίος έχει απενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά η Μόσχα ελπίζει την επαναλειτουργία του.

“Ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων ανατίναξε τον αγωγό αμμωνίας Τολιάτι- Οδησσός, μήκους σχεδόν 2.400 χλμ, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του.

Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο Μασιούτοβκα, ένα μικρό χωριό που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Την περιοχή αυτή σχεδόν στο σύνολό της ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός το φθινόπωρο 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν. Τους προσφέρθηκε κάθε απαραίτητη ιατρική βοήθεια”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο αγωγός, που συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι, στις όχθες του ποταμού Βόλγα με την Οδησσό, το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει ετησίως περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας — βασικού συστατικού των ορυκτών λιπασμάτων — κυρίως με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρόσκεινται πάντως στην Ουκρανία, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία είναι εκείνη που τίναξε στον αέρα τον αγωγό.

Ο αγωγός τέθηκε σε λειτουργία για τις εξαγωγές των προϊόντων της χημικής βιομηχανίας του Τολιάτι, του μεγαλύτερου παραγωγού αμμωνίας στη Ρωσία και ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως.

Η διαμετακόμιση μέσω αυτού του αγωγού, ο οποίος κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ανεστάλη με την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επαναλειτουργία του, την οποία ζητούσε η Μόσχα, αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, σε σχέση με τη συμφωνία για τα δημητριακά που κατέστησε δυνατές τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών δημητριακών.

“Αυτός ο αγωγός αμμωνίας ήταν ζωτικής σημασίας για την εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η ίδια κατηγόρησε την Ουκρανία ότι “κατάφερε σκληρό πλήγμα στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας”.

“Ο μόνος που δεν είχε συμφέρον από την επαναλειτουργία του αγωγού αμμωνίας, είναι το καθεστώς του Κιέβου”, δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η συμφωνία για τα δημητριακά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 2022 από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Αυτή η καθοριστικής σημασίας συμφωνία για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, που επέτρεψε τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρατάθηκε τον Μάιο για δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, καθώς η Μόσχα απαιτεί εγγυήσεις για μια άλλη συμφωνία που αφορά τις εξαγωγές της, κυρίως των λιπασμάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις