Κόσμος

Άνγκελα Μέρκελ: Σήμερα κρίνεται το μέλλον της στην κυβέρνηση! Η “μοίρα” της στα χέρια της CSU

Άνγκελα Μέρκελ... η σιδηρά κυρία της Γερμανίας που φοβάται την σημερινή μέρα μιας και κρίνεται - ουσιαστικά - το πολιτικό της μέλλον.

Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών και ασάφειας ως προς το τι συμφωνήθηκε στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας για το μεταναστευτικό, εξέπνευσε το βράδυ του Σαββάτου (30.06.2018) η προθεσμία που είχε δώσει στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο υπουργός Εσωτερικών της και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ προτού ξεκινήσει – ακόμη και χωρίς την έγκρισή της – τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα της Γερμανίας.

Το CSU θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ

Αργά απόψε (01.07.2018) το βράδυ αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Ζεεχόφερ στην Καγκελαρία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του συγκρουσιακού κλίματος, η ηγετική ομάδα της CSU συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στο Μόναχο, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λίγο αργότερα, στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.

Χθες η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανέλαβε, με 14σέλιδη επιστολή της προς όλα τα μέλη, να εξηγήσει την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, για την επαναπροώθηση μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη, κοινοτική, χώρα.

Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία δυσκολεύουν την κατάσταση

Το γεγονός ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας έχουν ήδη διαψεύσει ότι συμφώνησαν διμερώς σε οτιδήποτε φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς ο Διευθυντής της Κ.Ο. της CSU στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και ένας εκ των τριών ισχυρότερων στελεχών του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ δηλώνει στην κυριακάτικη Bild ότι λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «μπορεί κανείς να αμφιβάλλει σχετικά με το εάν τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι όλα πραγματικότητα ή όχι».

Νωρίτερα ωστόσο ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ είχε χαιρετίσει τα αποτελέσματα της Συνόδου, λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν περισσότερα από ό,τι φανταζόταν κανείς, και αυτό χάρη στην πίεση που άσκησε στην Καγκελάριο για να διεκδικήσει στήριξη για το προσφυγικό.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ειδικά για αυτό το θέμα και δημοσίευσε η εφημερίδα Die Zeit, το 56% των Βαυαρών δήλωσε ότι θα ψήφιζε ευχαρίστως ένα κόμμα όπως το Χριστιανοδημοκρατικό, εάν έθετε υποψηφιότητα στην Βαυαρία.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η CSU παραμένει κοντά στο 38%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) πλησιάζει το 14%. Η ίδια έρευνα φέρει το 39% να χαρακτηρίζει ως τα σημαντικότερο πρόβλημα της Βαυαρίας την… Χριστιανοκοινωνική Ένωση, ενώ το 30% τους πρόσφυγες .

Αν πάντως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αποφασίσουν απόψε να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1949 που τα δύο κόμματα δεν θα έχουν κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Bundestag.

Φως στις προοπτικές επιβίωσης του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να ρίξει η ίδια η Καγκελάριος απόψε στις 20:00 (ώρα Ελλάδος), στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» της Καγκελαρίου, στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Όπως έγινε γνωστό, η συνέντευξη θα μαγνητοσκοπηθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδος).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε διαθεσιμότητα ο CEO της Astronomer Andy Byron μετά το τρυφερό ενσταντανέ με τη ερωμένη του στη συναυλία των Coldplay
Η αντίδραση της Astronomer πάντως άργησε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την παραίτηση και το πακέτο αποχώρησης του Byron
Το ζευγάρι που έγινε viral στη συναυλία των Coldplay 9
Ο Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε τον Μέρντοχ και την WSJ: Ζητά 10 δισεκ. δολάρια για δημοσίευμα
Η μήνυση αφορά δημοσίευμα της WSJ σχετικά με επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Τραμπ στον Τζέφρι Επστάιν και περιελάμβανε σκίτσο με σεξουαλικά υπονοούμενα, υποδηλώνοντας μια προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών
Ντόναλντ Τραμπ 3
Η σύζυγος του CEO της Astronomer διέγραψε το επίθετό του από το προφίλ της στο Facebook – Το «τίμημα» μετά τη συναυλία των Coldplay
Η Μέγκαν Κέριγκαν αφαίρεσε το επώνυμο «Μάιρον» μετά το βίντεο που δείχνει το σύζυγό της αγκαλιά με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας του, σε «Kiss Cam» στη συναυλία των Coldplay
Ο Κρις Μάρτιν «τσάκωσε» παράνομο ζευγάρι στη συναυλία των Coldplay
1