Κόσμος

Ανοιγμένα κεφάλια και ξύλο για να… ρίξουν τον Τζάκσον – Τραμπ: 10 χρόνια φυλακή σε όσους βανδαλίζουν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σοβαρά επεισόδια με χρήση χημικών και τραυματίες σημειώθηκαν χθες (22.06.2020) έξω από τον Λευκό Οίκο, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να ρίξουν άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Άντριου Τζάκσον. Οργή από τον Ντόναλντ Τραμπ που έδωσε εντολή να… φυλακίζονται για 10 χρόνια όσοι βανδαλίζουν αγάλματα! Και η απόφαση, είπε, θα ισχύσει και αναδρομικά!

Το άγαλμα του Τζάκσον, του 7ου προέδρου των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πάρκο σχεδόν απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Όταν οι διαδηλωτές του έβαλαν αλυσίδες για να το γκρεμίσουν, απωθήθηκαν βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αργά το απόγευμα διαδηλωτές πέρασαν την περίμετρο που είχαν στήσει οι δυνάμεις ασφαλείας, η παρουσία των οποίων είναι ενισχυμένη γύρω από τον Λευκό Οίκο από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ.

Αφού έδεσαν σκοινιά και αλυσίδες στο άγαλμα του έβδομου προέδρου της χώρας, προσπάθησαν να το ρίξουν χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Στη μια πλευρά του αγάλματος του Τζάκσον, που βρίσκεται στην πλατεία Λαφαγιέτ, έγραψαν “δολοφόνος”.

jackson statue jackson statue jackson statue

 

«Είχαμε σκοινιά, αλυσίδες, μια τροχαλία για να τραβήξουμε και θα το ρίχναμε», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Η αστυνομία μάς επιτέθηκε και άρχισε να χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού», είπε ένας άλλος.

jackson statue epeisodia jackson statue epeisodia jackson statue epeisodia jackson statue epeisodia jackson statue epeisodia

Τραμπ: 10 χρόνια φυλακή!

Ο Άντριου Τζάκσον διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 ως το 1837. Θεωρείται ιδρυτής του κόμματος των Δημοκρατικών, αλλά υποστήριζε τη δουλειά και έχει μείνει στην Ιστορία ως ο Αμερικανός πρόεδρος που εκδίωξε πολλές φυλές Ινδιάνων αυτοχθόνων. Πολλοί μάλιστα έχουν συγκρίνει το λαϊκιστικό στυλ του Τζάκσον με αυτό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι θαυμαστής του Άντριου Τζάκσον. Πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του ο Τραμπ είχε κρεμάσει το πορτρέτο του σε τοίχο του Οβάλ Γραφείου, ενώ είχε καταθέσει στεφάνι στο αγρόκτημά του στο Τενεσί με την ευκαιρία της 250ης επετείου από τη γέννησή του.

Λίγο μετά τα όσα έγιναν χθες έξω από το Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στους διαδηλωτές, ζητώντας μέσω Twitter τη σύλληψη πολλών από αυτούς “για τον επονείδιστο βανδαλισμό στο πάρκο Λαφαγιέτ του καταπληκτικού αγάλματος του Άντριου Τζάκσον”.

Σήμερα (23.06.2020) επανήλθε πιο… δυναμικά και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της κυβέρνησης να φυλακίζονται για 10 χρόνια όσοι καταδικάζονται για βανδαλισμό! Και όχι μόνο ζήτησε η απόφασή του να έχει άμεση ισχύ, αλλά να έχει και αναδρομική!

“Εξουσιοδότησα την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να συλλαμβάνει οποιονδήποτε βανδαλίζει ή καταστρέφει οποιοδήποτε μνημείο, άγαλμα ή οποιαδήποτε ομοσπονδιακό περιουσιακό στοιχείο στις ΗΠΑ (να καταδικάζεται) με έως 10 χρόνια φυλακή, με βάση το νόμο για τη Διατήρηση Μνημείων Βετεράνων ή άλλους νόμους που μπορεί να είναι σχετικοί. Αυτό θα ισχύσει άμεσα αλλά μπορεί να ισχύσει και αναδρομικά για καταστροφές ή βανδαλισμούς που έχουν σημειωθεί. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις!”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για μία ακόμη φορά χθες το βράδυ στην περιοχή, η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε Black Lives Matter Plaza, όπως κάνουν εδώ και εβδομάδες μετά τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό στις 25 Μαΐου στη Μινεσότα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν χθες στην περιοχή όταν η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει έναν καταυλισμό με σκηνές που είχαν στήσει διαδηλωτές, όμως το περιστατικό αυτό δεν συνδέεται με την απόπειρα να γκρεμιστεί το άγαλμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στην Ιζαμπέλ Ατζανί - Κρίθηκε ένοχη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα
Η 71χρονη ηθοποιός, δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ κρίθηκε ένοχη για εικονική δήλωση κατοικίας στην Πορτογαλία το 2016 και το 2017, για απόκρυψη ενός δανείου το 2013 και για μεταφορά ενός ποσού στις ΗΠΑ το 2014
Ιζαμπέλ Ατζανί
Αμβέρσα: Από το ισόγειο ξεκίνησε η φωτιά στην πολυκατοικία που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους – Ερευνάται τεχνική βλάβη
Διασώστες κατεβάζουν με σχοινιά τους ενοίκους - Πάνω από 200 άνθρωποι στο κτίριο - «Κλειστήκαμε στο διαμέρισμα και περιμέναμε στο μπαλκόνι» λέει ένοικος
Αμβέρσα
Βρετανία: Έρευνα για τους δύο αστυνομικούς που συνέλαβαν τον ετοιμοθάνατο Χένρι Νόβακ ενώ είχε μαχαιρωθεί και έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει
Ο δολοφόνος του, Βίκρουμ Ντίγκουα, ένας Σιχ γεννημένος στη Βρετανία, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια, κατηγορήσε ψευδώς τον Νόβακ ότι τον πρόσβαλε με ρατσιστικά σχόλια και του επιτέθηκε
Διαμαρτυρία στη Βρετανία για τον θάνατο του 18χρονου που μαχαιρώθηκε από νεαρό Σιχ