Κόσμος

Αντισυνταγματικός ο νόμος που απαγόρευε να επισκέπτεται κάποιος τζιχαντιστικούς ιστότοπους

Ένας γαλλικός νόμος, ο οποίος απαγορεύει να επισκέπτεται κανείς τακτικά τζιχαντιστικούς ιστότοπους που καλούν σε «τρομοκρατικές ενέργειες», κρίθηκε σήμερα αντισυνταγματικός από το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο νόμος είχε υιοθετηθεί τον περασμένο Ιούνιο, επτά μήνες αφότου οι ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις μαχητικών ισλαμιστών, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι, είχαν προκαλέσει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία.

Με σημερινή απόφασή του, το δεκαμελές Συνταγματικό Δικαστήριο άσκησε βέτο στον νόμο που ορίζει ποινή φυλάκισης δύο ετών για όποιον συμβουλεύεται τακτικά τζιχαντιστικούς ιστότοπους. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει την ελευθερία της επικοινωνίας άνευ λόγου και με τρόπο δυσανάλογο.

Κατά της απαγόρευσης είχε προσφύγει ένας δικηγόρος ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό ενός άνδρα που έχει τιμωρηθεί με βάση τον συγκεκριμένο νόμο και εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Το δικαστήριο αναφέρει σε δήλωσή του πως οι γαλλικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν αρκετούς άλλους πόρους για να παρακολουθούν ιστότοπους που παρακινούν σε τζιχαντιστικές ενέργειες και ανθρώπους που έχουν σαφώς «τρομοκρατικές προθέσεις».

Ο άνδρας, η υπόθεση του οποίου προκάλεσε την απόφαση, έχει καταδικασθεί και για άλλα αδικήματα και δεν κατέστη αμέσως σαφές πώς η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα επηρεάσει την ποινή φυλάκισης που εκτίει.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι προκλητικές αναρτήσεις του αδερφού του Πάπα Λέοντα - Κατακεραύνωνε Δημοκρατικούς και woke ατζέντα
Ο Λούις, είναι οπαδός του Τραμπ και έχει κάνει πολλές αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του απέναντι στη woke ατζέντα και τους Δημοκρατικούς
Ο αδερφός του νέου Ποντίφικα, Λούις Πρεβόστ και ο Πάπας Λέων 1