Κόσμος

Αντζελίνα Τζολί: Επισκέφτηκε τους πλημμυροπαθείς στο Πακιστάν – «Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ»

Η Αντζελίνα Τζολί, επισκέφτηκε το Πακιστάν ως ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να δώσει άμεση βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της χώρας. Τόνισε μάλιστα πως πρέπει να δούμε αυτή την καταστροφή από τις πλημμύρες σαν «σήμα κινδύνου» της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο», δήλωσε η Αντζελίνα Τζολί, αφού επισκέφτηκε κατοίκους του Πακιστάν που βιώνουν τις επιπτώσεις των βαριών πλημμυρών. Η Αμερικανίδα ηθοποιός είχε επισκεφθεί το Πακιστάν και έπειτα από δύο άλλες φυσικές καταστροφές: Τον φονικό σεισμό του 2005 και τις μεγάλες πλημμύρες του 2010.

pakistan

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς πραγματική, δεν πλησιάζει, είναι ήδη εδώ», είπε η ηθοποιός που επισκέφθηκε την επαρχία Σιντ, μία από τις πλέον πληγείσες, όπου συνομίλησε με εκτοπισμένους που ζουν σε καταυλισμούς.

Οι φετινές πλημμύρες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές της εποχής των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο Πακιστάν, δύο φαινόμενα τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Πλέον το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται κάτω από το νερό, ενώ οι νεκροί από τον Ιούνιο πλησιάζουν τους 1.600, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

jolie

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με πολλούς να ζουν πλέον σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς χωρίς προστασία από τα κουνούπια, εγκαταστάσεις υγιεινής και πόσιμο νερό.

«Να πιέσουμε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα»

«Βρίσκομαι σθεναρά στο πλευρό σας για να πιέσουμε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα. Είναι ένα πραγματικό σήμα κινδύνου για τον κόσμο σχετικά με το πού βρισκόμαστε» σε ό,τι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρόσθεσε η Τζολί στη διάρκεια συνάντησής της με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Ισλαμαμπάντ.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τώρα το Πακιστάν απειλείται από «μια δεύτερη καταστροφή» λόγω των ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, η χολέρα, η ελονοσία, η διάρροια και ο υποσιτισμός.

«Μίλησα με ανθρώπους που μου είπαν ότι δεν φτάνει αρκετή βοήθεια, ότι δεν θα είναι πια εκεί σε μερικές εβδομάδες, δεν θα επιβιώσουν. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σοβαρά υποσιτισμένα», κατήγγειλε η Αντζελίνα Τζολί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
5