Κόσμος

Απειλεί η Ουγγαρία για τους πρόσφυγες – «Τελειώνετε» λέει η Γερμανία

Προκαλεί η Ουγγαρία μετά την ομόφωνη απόρριψη της ξενοφοβικής προσφυγής της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Απεχθής και ανεύθυνη» η απόφαση δήλωσε ο ούγγρος ΥπΕξ.

Απειλές από την Ουγγαρία δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. «Αν δεν συμμορφωθείτε, έρχονται πρόστιμα» λέει η Κομισιόν.

Ουγγαρία: «Η αληθινή μάχη αρχίζει τώρα»

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως θεωρεί «απεχθή και ανεύθυνη» την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης –η οποία απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Η Ουγγαρία προανήγγειλε μάλιστα και νέες νομικές μάχες με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ζήτημα.

«Η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί πως η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι απεχθής και ανεύθυνη». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

«Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο Σιγιάρτο υποστήριξε πως η απόφαση βασίσθηκε σε πολιτικούς μάλλον, παρά σε νομικούς ή επαγγελματικούς υπολογισμούς.

«Η πολιτική βίασε τον ευρωπαϊκό νόμο και αξίες», πρόσθεσε.

[read4more]

Ο Σιγιάρτο υποσχέθηκε πως η χώρα του «θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να θέλει να επιβάλει» την εφαρμογή τους.

«Η αληθινή μάχη αρχίζει τώρα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα», πρόσθεσε.

Βερολίνο: Τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε, εφαρμόστε την απόφαση!

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλωσόρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε πως τα κράτη της ΕΕ πρέπει να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, και ζήτησε να αναληφθεί γρήγορα δράση από τα κράτη μέλη.

«Ανέκαθεν έλεγα στους ανατολικοευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι σωστό να αποσαφηνίζονται νομικά ζητήματα, εφόσον υπάρχει αμφιβολία. Τώρα όμως μπορούμε να περιμένουμε απ’ όλους τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν την απόφαση και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις συμφωνίες», αναφέρει ο Γκάμπριελ σε δήλωση που εξέδωσε.

Κομισιόν: «Αν αρνηθείτε, έρχεται πρόστιμο»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός εβδομάδων δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, αν αρνηθούν να δεχθούν στο έδαφός τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα των ποσοστώσεων βάσει των οποίων τα κράτη κλήθηκαν να υποδεχθούν μετανάστες που επανεγκαθίστανται από τη Μεσόγειο, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές ποινές σε κυβερνήσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ.

Σλοβακία: «Σεβόμαστε την απόφαση, αλλά δεν αλλάζουμε θέση»

Ηπιότερη ήταν η αντίδραση της Σλοβακίας, που ωστόσο με τη σειρά της ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση για την ποσόστωση.

«Η Σλοβακία σέβεται την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ να απορρίψει τις προσφυγές της ίδιας και της Ουγγαρίας κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Αλλά η αρνητική θέση της στις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες δεν θα αλλάξει», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

«Οι θέσεις μας για τις ποσοστώσεις δεν αλλάζει», δήλωσε ο Φίτσο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εκφραστεί η αλληλεγγύη με άλλους τρόπους από το να εξαναγκαζόμαστε να δεχθούμε μετανάστες από άλλες χώρες που δεν θέλουν έτσι κι αλλιώς να βρίσκονται εδώ».

Στην ίδια γραμμή και η Πολωνία

Η Πολωνία θα συνεχίσει να αρνείται να δεχθεί μετανάστες βάσει του προγράμματος της ΕΕ για την μετεγκατάστασή τους, παρά την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ ότι οι Βρυξέλλες έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κράτη μέλη να δεχθούν αιτούντες άσυλο, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο.

«Ήμουν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση, όμως αυτό ουδόλως αλλάζει τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε η Σίντλο προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού συνεδρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ισπανίας για αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιθέσεις στο Ιράν
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ένας από τους πλέον ένθερμους επικριτές των αμερικαοϊσραηλινών πληγμάτων στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τα απερίσκεπτα και παράνομα
A cargo ship is anchored near the port of Algeciras at sunset, behind the flags of the United States and Spain on a roundabout near the jointly operated naval base in Rota, in the province of Cadiz, Spain March 15, 2026. REUTERS/Nacho Doce
Πώς το Ιράν κερδίζει δισεκατομμύρια από τον πόλεμο του Τραμπ – Αποκαλυπτικά νούμερα
Ενώ οι πετρελαιο - μοναρχίες του Κόλπου αιμορραγούν, η Τεχεράνη βρίσκει τρόπους να βγάζει λεφτά εν μέσω σύγκρουσης - Η Κίνα, οι «σκιώδεις» εξαγωγές και ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης
Τάνκερ στο Στενό του Ορμούζ
Κανονικά η Τελετή Αφής για το Άγιο Φως, αποφάσισε το Ισραήλ - «Με συμβολικό και περιορισμένο χαρακτήρα»
«Λόγω της περίπλοκης κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Roaring Lion», οι τελετές, συμπεριλαμβανομένης της Αφής του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθούν με συμβολικό και περιορισμένο χαρακτήρα»
Τελετή Αφής για το Άγιο Φως