Κόσμος

Αποχαιρετιστήριο χτύπημα Τραμπ στο Πεκίνο: Χαρακτηρίζει “γενοκτονία” την καταστολή μουσουλμανικής μειονότητας από την Κίνα

Η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ, ώρες πριν από τη λήξη της θητείας της, έκρινε πως η Κίνα έχει διαπράξει «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με την καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ενημέρωσαν δημοσιογράφους για την απόφαση αυτή της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφεραν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «μια διεξοδική τεκμηρίωση των πολιτικών, των πρακτικών και των μεθόδων κακομεταχείρισης (από την Κίνα) στην Σιντζιάνγκ», οδήγησε τον Πομπέο να κρίνει ότι τέτοιες ενέργειες διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017.

«Μετά από προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, καθόρισα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει διαπράξει μια γενοκτονία εναντίον κυρίως των μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

«Πιστεύω ότι αυτή η γενοκτονία είναι σε εξέλιξη και ότι γινόμαστε μάρτυρες της συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης των Ουιγούρων από το κινεζικό κομματικό κράτος», πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετιών κατά το τελευταίο έτος της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο σπάνιος αυτός χαρακτηρισμός από την Ουάσινγκτον έρχεται σε συνέχεια μιας εντατικής εσωτερικής συζήτησης μετά το ψήφισμα του Κογκρέσου στις 27 Δεκεμβρίου που ζητούσε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καθορίσει εντός 90 ημερών εάν η καταναγκαστική εργασία ή άλλα φερόμενα εγκλήματα εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή μια γενοκτονία.

Η Κίνα έχει καταδικασθεί ευρέως για τα συγκροτήματα στην Σιντζιάνγκ που το Πεκίνο περιγράφει ως «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» για να εξαλείψει τον εξτρεμισμό και να δώσει στους ανθρώπους νέες δεξιότητες, αλλά άλλοι τα χαρακτηρίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Πεκίνο αρνείται κατηγορίες για κακομεταχείριση.

Το προεκλογικό επιτελείο Μπάιντεν είχε δηλώσει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ότι συμβαίνει μια γενοκτονία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Η αμερικανική απόφαση δεν επιφέρει αυτόματα κυρώσεις, αλλά σημαίνει ότι άλλες χώρες πρέπει να σκεφτούν καλά πριν επιτρέψουν σε εταιρείες να προβούν σε εμπορικές συναλλαγές με την Σιντζιάνγκ, έναν κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή βαμβακιού. Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση σε όλα τα προϊόντα βαμβακιού και ντομάτας από την Σιντζιάνγκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν μου ζήτησε κατάπαυση του πυρός
«Θα το εξετάσουμε όταν το Στενό του Ορμούζ είναι ανοιχτό, ελεύθερο και ασφαλές. Μέχρι τότε, θα καταστρέψουμε το Ιράν ή, όπως λένε, θα το στείλουμε πίσω στη Λίθινη Εποχή» έγραψε στο Truth Social - Δηλώσεις στο Reuters
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 43 λεπτά
10
Οι Φρουροί της Επανάστασης μπλοκάρουν τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν - Στρατιωτικός κλοιός γύρω από τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πληροφορίες του Iran International, αναφέρουν ότι οι Φρουροί κρατούν απομονωμένο τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, μπλοκάρουν διορισμούς και ασκούν de facto εξουσία
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Η KitKat έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 κλεμένες σοκολάτες και ζητάει τη βοήθεια του κόσμου
«Πραγματικά θέλουμε να μάθουμε πού έχουν καταλήξει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν Tracker Κλεμμένων KitKat, που σας επιτρέπει να ελέγξετε αν το KitKat σας προέρχεται από την παρτίδα που αγνοείται»
KitKat
«Φτιάξαμε ομάδα 35 χωρών για ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ
Και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με συμμάχους στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης πλοίων σε στρατηγικούς θαλάσσιους διαδρόμους
Ο Κιρ Στάρμερ