Κόσμος

Αργεντινή: Ανέλαβε την προεδρία ο Αλβέρτο Φερνάντες

Τα προεδρικά του καθήκοντα αναλαμβάνει σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, Αλβέρτο Φερνάντες.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου υπήρξε μία περίοδος κενού διακυβέρνησης. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί τη διαπραγμάτευση του δανείου που σύναψε με το ΔΝΤ και ιδιώτες, ενώ επέβαλε συναλλαγματικούς περιορισμούς προκειμένου να σταματήσει την αιμορραγία στα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλαμβάνοντας ο Φερνάντες θα χρειασθεί μέσα σε ένα εξάμηνο να δώσει λύσεις στο εξωτερικό χρέος, καθώς οι πολίτες αξιώνουν άμεσα μέτρα βλέποντας τους μισθούς και την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό, που φέτος θα φθάσει το 55%. Ο άνθρωπος που επελέγη από τον πρόεδρο για να λύσει τον γρίφο των οικονομικών της χώρας ονομάζεται Μαρτίν Γκουσμάν, ένας μαθητής του Νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς, τον οποίο ο Φερνάντες μετακάλεσε από το Παν/μιο της Columbia.

Ο Γκουσμάν είναι ειδικός στην επαναδιαπραγμάτευση εξωτερικών χρεών, όμως έχει μηδενική πολιτική εμπειρία. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο οικονομολόγος κατέθεσε στον ΟΗΕ ένα σχέδιο για το χρέος της χώρας, που προβλέπει μία περίοδο χάριτος: η Αργεντινή δεν θα αποδώσει ούτε κεφάλαια, ούτε τόκους έως το 2020, δεν θα συνάψει νέο δάνειο με το ΔΝΤ και θα αποκλεισθεί όποια πιθανότητα να κηρυχθεί χρεωκοπία. Σε τούτην την περίοδο το Μπουένος Άιρες θα αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό της, κατά τρόπον ώστε το χρέος θα καθίσταται «βιώσιμο» σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Στοίχημα η οικονομία

Ο Φερνάντες έχει να αντιμετωπίσει εξίσου την καταβαράθρωση της εγχώριας οικονομίας, που έχει στιγματισθεί με την απότομη πτώση του ΑΕΠ κατά την τελευταία διετία (στο -3 μιλούν οι εκτιμήσεις για το 2019, η χειρότερη επίδοση στην περιοχή μετά τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα) και την απότομη άνοδο της φτώχειας στο 40,8% του πληθυσμού–η χειρότερη σε μία 20ετία. Για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, ο Φερνάντες έχει ζητήσει να υπάρξει ένα εθνικό σύμφωνο, που θα συνυπογράψουν τα εργατικά συνδικάτα κι οι πρόθυμοι επιχειρηματίες, με τους πρώτους να μειώνουν τις μισθολογικές απαιτήσεις και τους δεύτερους να συγκρατήσουν τις τιμές.

Το άλλο ζήτημα που θα χρειασθεί να ελέγξει ο Φερνάντες είναι η σχέση της κυβέρνησης με το Κογκρέσο. Όμως, σε αυτό το σημείο έχει να υπολογίζει στην παρουσία της αντιπροέδρου Κριστίνας Φερνάντες -Κίρτσνερ, η οποία έχει ρίξει γέφυρες με πολλούς Γερουσιαστές και εξασφαλίζει τη στήριξη της Άνω Βουλής. Ο δε γιός της, Μάξιμο Κίρτσνερ, θα είναι επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας στην Κάτω Βουλή. Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά της και οι δικαστικές εμπλοκές της για σκάνδαλα, θα αποτελέσουν ένα επιπλέον στοίχημα για την προεδρία του Φερνάντες που δεν θα έχει τη μηδαμινή περίοδο χάριτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι